Pasztet z papryki z bazyliowym sosem winegret

Przepisy kulinarne
 szukaj
Twoja Reklama
Wasze przepisy
Dodaj przepis
Przyprawy
Owoce morza
Składniki żywieniowe
Witaminy i minerały
Diety
Słownik pojęć
Savoir Vivre
Kontakt
 polecane

Dania główne Sałatki Przystawki Zupy i przek±ski  

Pasztet z papryki z bazyliowym sosem winegret

Sk?adniki:
  • mas?o do wysmarowania formy
  • 2 czerwone i 2 ??te papryki, bez pestek, przekrojone na p?
  • 4 ?y?ki oliwy z oliwek
  • 1 czerwona papryka chili bez pestek, pokrojona w cienkie paseczki
  • 225 g sera ricotta albo innego sera twarogowego
  • 115 g startego, dojrza?ego sera cheddar
  • 1 ?y?ka musztardy Dijon
  • 1 ?y?eczka soli
  • 3 ?rednie jajka, rozm?cone
Sos winegret
  • 2 ?y?ki octu z bia?ego wina
  • 2 ?y?ki oliwy z oliwek extra virgin
  • 5 ?y?ek oleju s?onecznikowego
  • 2 cienko pokrojone dymki
  • 3 ?y?ki drobno posiekanej bazylii
  • sl i czarny pieprz
Sposb przygotowania:
  • 1. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 190C.
  • Smarujemy mas?em du?y kawa?ek papieru do pieczenia i wyk?adamy nim ma?? form? do ciasta tak, by mo?na by?o nakry? wierzch.
  • Kroimy w drobn? kostk? 1/2 czerwonej i 1/2 ??tej papryki, reszt? niezbyt starannie siekamy.
  • 2. Podgrzewamy oliw? w garnku o grubym dnie, wsypujemy posiekan? papryk? i chili, dusimy przez 20 min pod przykryciem.
  • Lekko studzimy i miksujemy na jednolit? mas?, nast?pnie przecieramy przez sitko.
  • Dok?adnie mieszamy oba sery, musztard?, jajka i sl; na ko?cu dodajemy puree i papryk? pokrojon? w kostk?.
  • Ponownie mieszamy i przek?adamy mas? do formy.
  • Zawijamy papier tak, by zakry? form? od gry, ale nie styka? si? z powierzchni? pasztetu.
  • Wk?adamy foremk? do wi?kszej brytfanny.
  • 3. Do wi?kszej formy nalewamy tyle wody, by si?ga?a do po?owy foremki i wk?adamy do piekarnika na 1 godz. i 15 min.
  • W trakcie pieczenia uzupe?niamy wod?, je?li to konieczne.
  • Wystawiamy z piekarnika i studzimy przez 2 godz., a nast?pnie wstawiamy foremk? na 1 godz. do lodwki.
  • Po up?ywie tego czasu wyk?adamy pasztet na talerz i zdejmujemy papier.
  • 4. Sos winegret przygotowujemy, mieszaj?c wszystkie sk?adniki.
  • Kroimy pasztet na kawa?ki i polewamy sosem.
Uwagi:
 
Piec w temperaturze: 190C
Porcje: 6
Przygotowanie: 25 min + 2 godz. studzenia + 1 godz. w lodwce
Pieczenie: 1,5 ? 2 godz.
Kalorie: 439 kcal
T?uszcz: 40 g

4
Gosowao: 4 osb

Dodaj opini o Pasztet z papryki z bazyliowym sosem winegret:

Imi lub pseudonim:
Temat:
Twoja opinia:
Twoja ocena:
1 2 3 4 5