Nadziewane pomidory z ciecierzyc? i kolendra

Przepisy kulinarne
 szukaj
Twoja Reklama
Wasze przepisy
Dodaj przepis
Przyprawy
Owoce morza
Składniki żywieniowe
Witaminy i minerały
Diety
Słownik pojęć
Savoir Vivre
Kontakt
 polecane

Dania główne Sałatki Przystawki Zupy i przek±ski  

Nadziewane pomidory z ciecierzyc? i kolendra

Sk?adniki:
  • 2 kromki czerstwego chleba razowego
  • 4 du?e pomidory
  • 1 zmia?d?ony z?bek czosnku
  • 100 g ciecierzycy z puszki
  • sok z 1 cytryny
  • 1 ?y?ka oliwy plus troch? do wysmarowania blachy
  • 1 posiekana czerwona cebula
  • 1/4 ?y?eczki pieprzu cayenne
  • 1 ?y?ka mielonego kminku
  • 1 ?y?ka mielonej kolendry
  • 4 ?y?ki siekanej ?wie?ej kolendry
  • sl i czarny pieprz
Sposb przygotowania:
  • 1. Rozgrzewamy piekarnik i wk?adamy do niego chleb na 20 min, ?eby by? chrupi?cy.
  • ?cieramy go na tarce lub mielimy w maszynce do mi?sa.
  • Zwi?kszamy temperatur? w piekarniku do 200C lub ?6".
  • 2. ?cinamy wierzch pomidorw i wybieramy mi??sz.
  • K?adziemy do gry dnem na papierowym r?czniku, aby ociek?y.
  • ?rodki i wierzchy pomidorw miksujemy razem z czosnkiem, ciecierzyc? i sokiem z cytryny.
  • 3. Podgrzewamy oliw?, podsma?amy cebul? z pieprzem, kminkiem i mielon? kolendra przez 4?5 min.
  • Mieszamy z pomidorowym puree, tartym chlebem, ?wie?? kolendra oraz sol? i pieprzem.
  • 4. Nadziewamy pomidory.
  • K?adziemy je na wysmarowan? blach? i pieczemy przez 25 min lub do mi?kko?ci.
Uwagi:
 
Piec w temperaturze: 160C
Porcje: 4
Przygotowanie: 20 min
Pieczenie: 50 min
Kalorie: 112kcal
T?uszcz: 1 g
Pomys?owa kombinacja ciecierzycy, czosnku i cytryny nadaje potrawie orientalny smak.

3.5714285714286
Gosowao: 7 osb
Opinie o Nadziewane pomidory z ciecierzyc? i kolendra
jad?am jest dobra - Magda [05.02 17:40]
Polecam ale ma?o t?uszczu. Za d?u?o pieprzu.
 

Dodaj opini o Nadziewane pomidory z ciecierzyc? i kolendra:

Imi lub pseudonim:
Temat:
Twoja opinia:
Twoja ocena:
1 2 3 4 5