Karczochy z sosem ?mietanowym

Przepisy kulinarne
 szukaj
Twoja Reklama
Wasze przepisy
Dodaj przepis
Przyprawy
Owoce morza
Składniki żywieniowe
Witaminy i minerały
Diety
Słownik pojęć
Savoir Vivre
Kontakt
 polecane

Dania główne Sałatki Przystawki Zupy i przek±ski  

Karczochy z sosem ?mietanowym

Sk?adniki:
  • 4 du?e kuliste karczochy
  • sl
  • 285 ml kwa?nej ?mietany
  • 5 bardzo drobno pokrojonych dymek
  • 1 ?y?ka octu balsamicznego
  • 1 posiekany z?bek czosnku
Sposb przygotowania:
  • 1. Odcinamy ?odygi karczochw tak, by stabilnie le?a?y na talerzu.
  • Wk?adamy warzywa do wrz?cej, osolonej wody, (cz??ciowo zanurzone) i gotujemy przez 40 min lub do mi?kko?ci.
  • Aby sprawdzi?, czy karczochy s? ugotowane, odginamy jeden z zewn?trznych li?ci ? powinien ?atwo odej??.
  • Wyjmujemy warzywa z wody i odstawiamy na p? godziny do ostygni?cia.
  • 2. W tym czasie przygotowujemy sos: ? mieszamy ?mietan? z dymk?, octem i czosnkiem.
  • Z ka?dego karczocha wyjmujemy ?rodkow? cz??? li?ci, zostawiaj?c tylko zewn?trzne li?cie.
  • Wyskrobujemy niejadalny ?rodek, by ods?oni? smaczne mi?siste dno.
  • 3. K?adziemy po 1 karczochu na talerzu i nalewamy do ?rodka sosu.
  • Spo?ywamy, odrywaj?c li?cie i maczaj?c je w sosie.
  • Na ko?cu obgryzamy jadaln? mi?sist? cz???, reszt? zostawiamy.
Uwagi:
 
Porcje: 4 Przygotowanie: 20 min + 30 min w lodwce
Gotowanie: 1?1 1/2 godz.
Kalorie: 168 kcal
T?uszcz: 13 g
Ta klasyczna przystawka jest ?atwiejsza w przygotowaniu, ni? si? nam wydaje.
A najlepsza cz????podstawa karczocha ? pokryta pysznym sosem zostaje na sam koniec uczty.

3.7272727272727
Gosowao: 22 osb
Opinie o Karczochy z sosem ?mietanowym
karczochy - wik [24.10 10:04]
bardzo smaczne . polecam. cho? w du?ej ilo?ci potrafi zemdli?
 

Dodaj opini o Karczochy z sosem ?mietanowym:

Imi lub pseudonim:
Temat:
Twoja opinia:
Twoja ocena:
1 2 3 4 5