Gniazdka z cukinii z puree paprykowym

Przepisy kulinarne
 szukaj
Twoja Reklama
Wasze przepisy
Dodaj przepis
Przyprawy
Owoce morza
Składniki żywieniowe
Witaminy i minerały
Diety
Słownik pojęć
Savoir Vivre
Kontakt
 polecane

Dania główne Sałatki Przystawki Zupy i przek±ski  

Gniazdka z cukinii z puree paprykowym

Sk?adniki:
  • 3 starte cukinie
  • sl 4 ?y?ki posiekanego szczypiorku i troch? do dekoracji
  • 2 ?y?ki posiekanych ?wie?ych li?ci
  • kolendry i 4 ca?e li?cie do dekoracji
  • 1/2 ?y?eczki ga?ki muszkato?owej
  • 1 posiekana dymka do dekoracji
Puree:
  • 3 ?y?ki oliwy z oliwek
  • 3 czerwone papryki bez pestek, pokrojone sl i czarny pieprz
Sposb przygotowania:
  • 1. Oprszamy cukini? sol? i wysypujemy na durszlak.
  • Po l/2 godz. p?uczemy zimn? wod? i odciskamy.
  • Mieszamy ze szczypiorkiem, kolendra i ga?k?.
  • Ustawiamy na p?askim talerzu 4 wysokie owalne foremki bez dna i nape?niamy ka?d? do po?owy.
  • Wstawiamy do lodwki na minimum godzin?.
  • 2. Przygotowujemy puree:
  • wlewamy oliw? do rondla, dodajemy pokrojon? papryk? i przyprawy.
  • Dusimy przez 15 min pod przykryciem na wolnym ogniu.
  • Lekko studzimy i miksujemy na jednolit? mas?.
  • Dodatkowo przecieramy przez sitko, by oddzieli? skrk?.
  • 3. Delikatnie wyjmujemy cukini? z foremek i uk?adamy na talerzach.
  • Polewamy dooko?a sosem, dekorujemy dymk?, szczypiorkiem i kolendra.
Uwagi:
 
Porcje: 4
Przygotowanie: 15 min + 30 min ods?czania + 1 godz. w lodwce
Gotowanie: 20 min
Kalorie: 168 kcal
T?uszcz: 12 g
Delikatny smak cukinii podkre?laj? przyprawy ? kolendra, szczypiorek i ga?ka muszkato?owa ? w po??czeniu ze s?odycz? ?wie?ej papryki.

3
Gosowao: 3 osb

Dodaj opini o Gniazdka z cukinii z puree paprykowym:

Imi lub pseudonim:
Temat:
Twoja opinia:
Twoja ocena:
1 2 3 4 5