Francuska zupa jarzynowa z pistou

Przepisy kulinarne
 szukaj
Twoja Reklama
Wasze przepisy
Dodaj przepis
Przyprawy
Owoce morza
Składniki żywieniowe
Witaminy i minerały
Diety
Słownik pojęć
Savoir Vivre
Kontakt
 polecane

Dania główne Sałatki Przystawki Zupy i przek±ski  

Francuska zupa jarzynowa z pistou

Sk?adniki:
  • 455 g drobnej suszonej lub ?wie?ej fasoli
  • 1 du?a cebula
  • 455 g zielonej fasolki szparagowej
  • 455 g cukini lub kabaczka
  • 6 ?rednich ziemniakw
  • 30 g mas?a
  • 14 szklanek wody
  • 1?2 ?y?eczki soli (podana ilo?? warzyw wymaga du?ej ilo?ci przypraw)
  • 55 g makaronu kokardki
Pistou
  • 1 szklanka ?wie?ych li?ci bazylii
  • 4 z?bki czosnku
  • 1 du?y pomidor
  • 1 ?y?ka przecieru pomidorowego
  • 1/2 szklanki tartego parmezanu lub sera gruyere
  • 3 ?y?ki oliwy z oliwek
Sposb przygotowania:
  • 1. Je?li u?ywamy suszonej fasoli, moczymy j? w wodzie przez ca?? noc.
  • 2. Odcedzamy fasol?, wsypujemy do garnka i zalewamy ?wie?? wod? (tak, by pokry?a ona fasol?).
  • Gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem przez 15 min.
  • Ponownie odcedzamy.
  • 3. Siekamy drobno cebul?, odcinamy ko?ce cukini lub kabaczka i kroimy je na plasterki o grubo?ci 5 mm.
  • Obieramy ziemniaki, kroimy w 1-centymetrow? kostk?.
  • 4. Rozpuszczamy mas?o w du?ym, g??bokim rondlu i podsma?amy wszystkie warzywa (??cznie z fasol?) przez 5 min.
  • Zalewamy wod? i solimy.
  • Przykrywamy rondel i gotujemy na ma?ym ogniu przez godzin?.
  • Dodajemy makaron i gotujemy nast?pne 15 min.
  • 5. Aby przygotowa? pistou, miksujemy bazyli? z czosnkiem w malakserze.
  • Dodajemy obrane i pokrojone pomidory, przecier pomidorowy oraz ser.
  • Miksujemy nadal, dodaj?c powoli oliw?.
  • 6. Pistou dodajemy do zupy na samym ko?cu.
  • Podajemy zup? bardzo gor?c? ze ?wie?ym, chrupi?cym pieczywem.
Uwagi:
 
Porcje: 4?6 Przygotowanie: 30 min
Gotowanie:
1 godz. i 15 min
Kalorie: 780 kcal
T?uszcz: 6 g

3
Gosowao: 6 osb

Dodaj opini o Francuska zupa jarzynowa z pistou:

Imi lub pseudonim:
Temat:
Twoja opinia:
Twoja ocena:
1 2 3 4 5