Wasze przepisy: Tiramisu

Przepisy kulinarne
 szukaj
Twoja Reklama
Wasze przepisy
Dodaj przepis
Przyprawy
Owoce morza
Składniki żywieniowe
Witaminy i minerały
Diety
Słownik pojęć
Savoir Vivre
Kontakt
 polecane
sklep zoologiczny
sklep zoologiczny
Desery zimne Desery ciepłe Napoje bezalkoholowe Napoje alkoholowe  

Tiramisu

Sk?adniki:
  • 6 ??tek
  • 6 czubatych ?y?ek cukru
  • 50 dag mascarpone
  • 4 ?y?ki amaretto (mo?na zast?pi? innym mocnym i wyrazistym alkoholem)
  • oko?o 20 biszkoptw \\\\\\\"kocie j?zyczki\\\\\\\"
  • 1,5 szklanki mocnej kawy, ?wie?o zaparzonej i ca?kowicie wystudzonej (mo?e by? rozpuszczalna)
  • 2 ?y?ki gorzkiego, naturalnego kakao
  • opcjonalnie: 2 ?y?ki startej gorzkiej czekolady
Sposb przygotowania:
  • ??tka przek?adam do miski, dodaj? cukier i ucieram mikserem na najwy?szych obrotach przez 8-10 minut, a? zamieni? si? puszysty kogiel-mogiel o barwie prawie bia?ej.
  • Do masy dodaj? mascarpone i miksuj? minut?, a? ca?kowicie po??czy si? z mas? jajeczn?.
  • Do kawy dodaj? amaretto.
  • Biszkopty zanurzam w zimnej kawie na 2-3 sekundy, nast?pnie lekko nimi potrz?saj?c, usuwam nadmiar p?ynu. W p?askim naczyniu uk?adam warstw? biszkoptw, zalewam je 1/3 masy. Na niej uk?adam nast?pn? warstw? namoczonych biszkoptw, zalewam kremem.
  • Czynno?? jeszcze raz powtarzam (liczba warstw zale?y od wielko?ci naczynia, czasem b?dzie ich wi?cej, czasem mniej, na grze ma by? masa).
  • Naczynie dok?adnie owijam foli? spo?ywcz? i wstawiam na co najmniej 4 godziny (albo jeszcze lepiej na ca?? noc) do lodwki.
  • Przed podaniem deser kroj? na kwadraty no?em zanurzonym na chwil? w gor?cej wodzie i delikatnie wyjmuj? z naczynia. Ka?d? porcj? posypuj? kakao i czekolad?.
  • Smakuje jeszcze lepiej z kieliszkiem amaretto!
Uwagi:
 
Przepis doda?(a): mac43
mac43@vp.pl
Tiramisu

3.4
Gosowao: 5 osb

Dodaj opini o Tiramisu:

Imi lub pseudonim:
Temat:
Twoja opinia:
Twoja ocena:
1 2 3 4 5