Wasze przepisy: Pierniczki ?wi?teczne

Przepisy kulinarne
 szukaj
Twoja Reklama
Wasze przepisy
Dodaj przepis
Przyprawy
Owoce morza
Składniki żywieniowe
Witaminy i minerały
Diety
Słownik pojęć
Savoir Vivre
Kontakt
 polecane
sklep zoologiczny
sklep zoologiczny
Ciasta kruche Ciasta drożdżowe Ciasta biszkoptowe Ciasta z czekolad± Ciasteczka Serniki  

Pierniczki ?wi?teczne

Sk?adniki:
  • Sk?adniki:
  • Ciasto:
  • 60 dkg m?ki,
  • 20 dkg miodu,
  • jajo,
  • 20 dkg cukru,
  • 5 dkg mas?a,
  • p?aska ?y?eczka sody,
  • 1/3 szkl. mleka,
  • torebka przyprawy do piernikw.
  • Lukier:
  • p? bia?ka,
  • 2 ?y?ki cukru pudru,
  • ?y?eczka soku z cytryny.
Sposb przygotowania:
  • Zagrza? mid z cukrem i mas?em. Gdy cukier si? rozpu?ci, zdj?? z ognia, lekko ostudzi?, doda? przesian? m?k?, sod? rozpuszczon? w mleku i jajo. Sk?adniki ciasta starannie wymiesza? ?y?k? lub mikserem. Zostawi? ciasto na noc w lodwce. Nast?pnego dnia rozwa?kowa? na grubo?? 3 - 4 mm i wyci?? foremkami r?ne kszta?ty, np. zwierz?tka. U?o?y? na posmarowanej t?uszczem blasze. Piec 25 min. w temp. 175C. Jednym ubijakiem miksera utrze? bia?ko z cukrem i sokiem na g?st? l?ni?c? mas?. Nape?ni? szpryc? lukrem i udekorowa? ostudzone pierniczki. Gdy lukier wyschnie, w?o?y? ciastka do metalowego pojemnika z przykrywk?. Zaraz po upieczeniu pierniki s? twarde. Staj? si? kruche po kilku dniach. D?ugo utrzymuj? ?wie?o??.
Uwagi:
 
Przechowywa? w zamkni?tym metalowym pude?ku. Po upieczeniu s? twarde. Po kilsu dniahc staj? si? kruche... POWODZINIA!!!
Przepis doda?(a): Tesia
tereska27@buziaczek.pl
Pierniczki ?wi?teczne

3.5
Gosowao: 6 osb

Dodaj opini o Pierniczki ?wi?teczne:

Imi lub pseudonim:
Temat:
Twoja opinia:
Twoja ocena:
1 2 3 4 5