Szparagi po polsku

Przepisy kulinarne
 szukaj
Twoja Reklama
Wasze przepisy
Dodaj przepis
Przyprawy
Owoce morza
Składniki żywieniowe
Witaminy i minerały
Diety
Słownik pojęć
Savoir Vivre
Kontakt
 polecane
TELEWIZORY

TOP TELEWIZORY

TELEWIZORY OPINIE

TELEWIZOR LED

NOWY TELEWIZOR

RANKING TELEWIZORÓW

Samsung

Lg

Panasonic

Sony

Shops

TyLed

Przedszkole

Telewizory
Dania główne Sałatki Przystawki Zupy i przek±ski  

Szparagi po polsku

Sk?adniki:
  • 900 g szparagów
  • sól
  • 3 ?y?ki mas?a
  • 45 g tartej bu?ki
  • 3 ?ó?tka ugotowane na twardo, posiekane
  • 1 ?y?ka siekanej natki pietruszki
Sposób przygotowania:
  • 1. Najpierw przygotowujemy szparagi.
  • Dok?adnie myjemy warzywa i od?amujemy zdrewnia?e ko?ce.
  • Obieramy szparagi poni?ej g?ówki i zwi?zujemy w 2?3 p?czki.
  • Wszystkie resztki zalewamy wrz?c?, osolon? wod? do 1/3 wysoko?ci garnka.
  • 2. Pionowo wk?adamy szparagi do wrz?cej wody, przykrywamy i zmniejszamy p?omie? na ?redni.
  • Gotujemy 15 min lub do mi?kko?ci.
  • Wyjmujemy z wody, osuszamy i umieszczamy na podgrzanych talerzach.
  • Utrzymujemy talerze w cieple.
  • 3. Rozpuszczamy mas?o na ma?ej patelni i dodajemy bu?k?; podsma?amy, mieszaj?c, a? bu?ka si? zarumieni.
  • Dodajemy ?ó?tka i natk?, mieszamy.
  • Wyk?adamy na szparagi i natychmiast podajemy.
Uwagi:
 
Porcje: 4
Przygotowanie: 40 min
Gotowanie: 15 min
Kalorie: 225 kcal
T?uszcz: 6 g

4.5
Głosowało: 26 osób
Opinie o Szparagi po polsku
szparagi - Renia [12.05 16:04]
smaczne te szparagi, ja zrobi?am jak kalafiora z sam? by?eczk? bez jajka..i tez bardzo dobre :-) czy te ko?ce si? je??? czy one s? tylko dla ozdoby, bo ja dzi? pierwszy raz gotowa?am sobie szparagi i nie bardzo sie orientuj?...A dlaczego moje szparagi nie s? takie ciemno zielone jak na tej fotografii, po obraniu s? takie lekko zielone, czy tak ma by???? nie wiem , ale one maj? wg.mnie smak podobny do...kalafiora, mo?e taki bardziej delikatny.Czy si? myl??
 
szparagi - aro [16.06 19:15]
Renia te g?ówki to rarytas we Francj za tymi g?ówkami szaleja przede wszystkim osoby lubi?cy spokojny tryb ?ycia, ponad to g?ówki szparagó dzia?aja kojaco na bóle menstruacyne. Tak?e Renia jedz g?ówki szparagów porawi ci si? po nich cera.
 
szparagi - aga [30.05 21:37]
w?a?nie chcia?abym si? dowiedzie? od czego zale?y to,?e raz s? pyszne rozp?ywaj?ce a nast?pnym razem s? w?a?nie d?ugie ci?gn?ce w?ókna.Ale ogólnie s? pyszne.
 
szparagi - niki [27.05 19:18]
lepiej by smakowa?y gdyby doda? odrobin? czosnku do smaku
 
szparagi - lenax [03.05 20:10]
Gotowa?am szparagi i by?y niejadalne, zrobi?y si? z nich jakie? dziwne rozgotowane w?ókna. Dlaczego? Mo?e za krótko gotowa?am? A w ogóle to jak kupowa? szparagi ?eby by?y dobre i ?wierze?
 
szparagi - awat [07.10 13:32]
ja z kolei po scieciu zdrewnialych dolnych koncow gotuje je na parze - nie traca wtedy koloru ani smaku :-)
 
Przepis na zup? szparagow? - specjalistka od szparagów:P [12.02 9:08]
Szparagi s? po prostu pyszne, a je?li piszecie, ?e s? nie do zjedzenia to mog? by? tego 2 powody: albo ?le je gotujecie, albo kupili?cie stare lub z plantacji, gdzie od dawna nie zmieniano sadzonek (i wtedy s? "drzewne"). Wed?ug mnie i wielu innych osób lepsze s? szparagi bia?e. Najpierw nale?y je obra? (jak marchewk?) zostawiaj?c g?ówk? w spokoju:) Obrane i umyte, w?o?y? do garnka i do?? mocno posoli? (je?eli gotujecie 3, 4 p?czki ta woda to wspania?y wywar na zup?!). Szparagi s? ugotowane, je?eli s? ca?kowicie mi?kkie- jak we?miecie na widelec to nie s? sztywn?, ale zginaj? si?. Po odcedzeniu polewacie bu?k? tart? z mas?em i bon apetite! Acha, jeszcze ta zupa! Naprawd? warto, bo jest niesamowicie ?atwa i przepyszna! Na zup? potrzebujecie p?cz?k szparagów obranych, kroicie na centymetrowej szeroko?ci kr??ki i wrzucacie do wody (tak ?eby szparagi by?y przykryte) osolonej z odrobin? jarzynki. Po 15 minutach takie krojone szpraragi na pewno s? mi?kkie (ale radz? sprawdzi?). Je?eli s? ju? ugotowane, skr?camy gaz i przelewamy tyle wywary wcze?niej gotowanych szparagów do zupy. Mo?emy te? wrzuci? kilke (2, 3) rozduszone widelcem ugotowane ziemniaki). Nast?pnie zabielamy zup? m?k? i mlekiem i dodajemu du?o koperku! Pami?tajcie, ?eby na ko?cu sprawdzi? smak i ewentualnie doda? soli lub jarzynki! Naprawd? pycha!
 
szparagi - kamilicia [11.03 13:34]
a moze ktos wie czemu mi wyszly strasznie gorzkie te szparagi?
 
szparagi - Walia [08.05 20:55]
Kamilciu-je?li by?y takie gorzkie,to albo zapomnia?a? obra? ze skórki albo nie odci??a? zdrewnia?ych ko?ców.Je?li to jednak zrobi?a?-to powodem mo?e by?...susza!!Je?li jest bardzo sucho szparagi bywaj? gorzkie!A tak w ogóle to warto oprócz soli i ?y?eczki mas?a doda? do szparagów cukru-by z?agodzi? gorzkawy smak.Ja znam tylko bia?e szparagi-i czasem po prostu zdarzy si? taki ?ykowaty ale ogólnie-pyszne!!!
 
szparagi - [[....]] [17.05 11:03]
szparagi s? pyszne ze sma?onymi jajkami, podobno bo osobi?cie nie próbowa?am.
 
szparagi - ada [20.05 18:30]
Szparagi s? pycha - zarówno gotowane jak i zapiekane. Gotowane robi? z mase?kiem i bu?k? tart?, sosem serowym, sosem holenderskim - pychota. Dobre s? te? na zimno z majonezem.szparagi s? bardzo zdrowe. W Niemczech s? bardziej popularne i ?adne te szparagi.Smacznego.
 
Szparagi po polsku - jadwiga [01.06 11:36]
szparagi bia?e nigdy nie b?da gorzkie a te zielone coz to juz gorszy gatunek szparagi a poza tym nie nalezy obierac z e skórki ja by?am w Niemczech i tam szparafi robi sie na rózne sposoby ale nie obierajac skorki
 
przepis rodzinny - Wielkopolanka [17.06 20:41]
Szparagi po obraniu wrzucam do osolonej wody i dodaj? troch? cukru. Po ugotowaniu szparagi wyjmuj?, a wywar zag?szczam odrobin? maki, ?ó?tkiem i ?mietan?. Po wyj?ciu szparagi uk?adam na pó?misku i polewam tart? bu?k? zrumienion? na ma?le. Podaj? z ziemniakami puree. Mam 60 lat, tak gotowa?a moja mama, a wcze?niej babka. Szczerze polecam, smacznego
 

Dodaj opinię o Szparagi po polsku:

Imię lub pseudonim:
Temat:
Twoja opinia:
Twoja ocena:
1 2 3 4 5