Pasztet z papryki z bazyliowym sosem winegret

Przepisy kulinarne
 szukaj
Twoja Reklama
Wasze przepisy
Dodaj przepis
Przyprawy
Owoce morza
Składniki żywieniowe
Witaminy i minerały
Diety
Słownik pojęć
Savoir Vivre
Kontakt
 polecane
TELEWIZORY

TOP TELEWIZORY

TELEWIZORY OPINIE

TELEWIZOR LED

NOWY TELEWIZOR

RANKING TELEWIZORÓW

Samsung

Lg

Panasonic

Sony

Shops

TyLed

Przedszkole

Telewizory
Dania główne Sałatki Przystawki Zupy i przek±ski  

Pasztet z papryki z bazyliowym sosem winegret

Sk?adniki:
  • mas?o do wysmarowania formy
  • 2 czerwone i 2 ?ó?te papryki, bez pestek, przekrojone na pó?
  • 4 ?y?ki oliwy z oliwek
  • 1 czerwona papryka chili bez pestek, pokrojona w cienkie paseczki
  • 225 g sera ricotta albo innego sera twarogowego
  • 115 g startego, dojrza?ego sera cheddar
  • 1 ?y?ka musztardy Dijon
  • 1 ?y?eczka soli
  • 3 ?rednie jajka, rozm?cone
Sos winegret
  • 2 ?y?ki octu z bia?ego wina
  • 2 ?y?ki oliwy z oliwek extra virgin
  • 5 ?y?ek oleju s?onecznikowego
  • 2 cienko pokrojone dymki
  • 3 ?y?ki drobno posiekanej bazylii
  • sól i czarny pieprz
Sposób przygotowania:
  • 1. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 190°C.
  • Smarujemy mas?em du?y kawa?ek papieru do pieczenia i wyk?adamy nim ma?? form? do ciasta tak, by mo?na by?o nakry? wierzch.
  • Kroimy w drobn? kostk? 1/2 czerwonej i 1/2 ?ó?tej papryki, reszt? niezbyt starannie siekamy.
  • 2. Podgrzewamy oliw? w garnku o grubym dnie, wsypujemy posiekan? papryk? i chili, dusimy przez 20 min pod przykryciem.
  • Lekko studzimy i miksujemy na jednolit? mas?, nast?pnie przecieramy przez sitko.
  • Dok?adnie mieszamy oba sery, musztard?, jajka i sól; na ko?cu dodajemy puree i papryk? pokrojon? w kostk?.
  • Ponownie mieszamy i przek?adamy mas? do formy.
  • Zawijamy papier tak, by zakry? form? od góry, ale nie styka? si? z powierzchni? pasztetu.
  • Wk?adamy foremk? do wi?kszej brytfanny.
  • 3. Do wi?kszej formy nalewamy tyle wody, by si?ga?a do po?owy foremki i wk?adamy do piekarnika na 1 godz. i 15 min.
  • W trakcie pieczenia uzupe?niamy wod?, je?li to konieczne.
  • Wystawiamy z piekarnika i studzimy przez 2 godz., a nast?pnie wstawiamy foremk? na 1 godz. do lodówki.
  • Po up?ywie tego czasu wyk?adamy pasztet na talerz i zdejmujemy papier.
  • 4. Sos winegret przygotowujemy, mieszaj?c wszystkie sk?adniki.
  • Kroimy pasztet na kawa?ki i polewamy sosem.
Uwagi:
 
Piec w temperaturze: 190°C
Porcje: 6
Przygotowanie: 25 min + 2 godz. studzenia + 1 godz. w lodówce
Pieczenie: 1,5 ? 2 godz.
Kalorie: 439 kcal
T?uszcz: 40 g

4
Głosowało: 4 osób

Dodaj opinię o Pasztet z papryki z bazyliowym sosem winegret:

Imię lub pseudonim:
Temat:
Twoja opinia:
Twoja ocena:
1 2 3 4 5