Karczochy z sosem ?mietanowym

Przepisy kulinarne
 szukaj
Twoja Reklama
Wasze przepisy
Dodaj przepis
Przyprawy
Owoce morza
Składniki żywieniowe
Witaminy i minerały
Diety
Słownik pojęć
Savoir Vivre
Kontakt
 polecane
TELEWIZORY

TOP TELEWIZORY

TELEWIZORY OPINIE

TELEWIZOR LED

NOWY TELEWIZOR

RANKING TELEWIZORÓW

Samsung

Lg

Panasonic

Sony

Shops

TyLed

Przedszkole

Telewizory
Dania główne Sałatki Przystawki Zupy i przek±ski  

Karczochy z sosem ?mietanowym

Sk?adniki:
  • 4 du?e kuliste karczochy
  • sól
  • 285 ml kwa?nej ?mietany
  • 5 bardzo drobno pokrojonych dymek
  • 1 ?y?ka octu balsamicznego
  • 1 posiekany z?bek czosnku
Sposób przygotowania:
  • 1. Odcinamy ?odygi karczochów tak, by stabilnie le?a?y na talerzu.
  • Wk?adamy warzywa do wrz?cej, osolonej wody, (cz??ciowo zanurzone) i gotujemy przez 40 min lub do mi?kko?ci.
  • Aby sprawdzi?, czy karczochy s? ugotowane, odginamy jeden z zewn?trznych li?ci ? powinien ?atwo odej??.
  • Wyjmujemy warzywa z wody i odstawiamy na pó? godziny do ostygni?cia.
  • 2. W tym czasie przygotowujemy sos: ? mieszamy ?mietan? z dymk?, octem i czosnkiem.
  • Z ka?dego karczocha wyjmujemy ?rodkow? cz??? li?ci, zostawiaj?c tylko zewn?trzne li?cie.
  • Wyskrobujemy niejadalny ?rodek, by ods?oni? smaczne mi?siste dno.
  • 3. K?adziemy po 1 karczochu na talerzu i nalewamy do ?rodka sosu.
  • Spo?ywamy, odrywaj?c li?cie i maczaj?c je w sosie.
  • Na ko?cu obgryzamy jadaln? mi?sist? cz???, reszt? zostawiamy.
Uwagi:
 
Porcje: 4 Przygotowanie: 20 min + 30 min w lodówce
Gotowanie: 1?1 1/2 godz.
Kalorie: 168 kcal
T?uszcz: 13 g
Ta klasyczna przystawka jest ?atwiejsza w przygotowaniu, ni? si? nam wydaje.
A najlepsza cz????podstawa karczocha ? pokryta pysznym sosem zostaje na sam koniec uczty.

3.7272727272727
Głosowało: 22 osób
Opinie o Karczochy z sosem ?mietanowym
karczochy - wik [24.10 10:04]
bardzo smaczne . polecam. cho? w du?ej ilo?ci potrafi zemdli?
 

Dodaj opinię o Karczochy z sosem ?mietanowym:

Imię lub pseudonim:
Temat:
Twoja opinia:
Twoja ocena:
1 2 3 4 5