Francuska zupa jarzynowa z pistou

Przepisy kulinarne
 szukaj
Twoja Reklama
Wasze przepisy
Dodaj przepis
Przyprawy
Owoce morza
Składniki żywieniowe
Witaminy i minerały
Diety
Słownik pojęć
Savoir Vivre
Kontakt
 polecane
TELEWIZORY

TOP TELEWIZORY

TELEWIZORY OPINIE

TELEWIZOR LED

NOWY TELEWIZOR

RANKING TELEWIZORÓW

Samsung

Lg

Panasonic

Sony

Shops

TyLed

Przedszkole

Telewizory
Dania główne Sałatki Przystawki Zupy i przek±ski  

Francuska zupa jarzynowa z pistou

Sk?adniki:
  • 455 g drobnej suszonej lub ?wie?ej fasoli
  • 1 du?a cebula
  • 455 g zielonej fasolki szparagowej
  • 455 g cukini lub kabaczka
  • 6 ?rednich ziemniaków
  • 30 g mas?a
  • 14 szklanek wody
  • 1?2 ?y?eczki soli (podana ilo?? warzyw wymaga du?ej ilo?ci przypraw)
  • 55 g makaronu kokardki
Pistou
  • 1 szklanka ?wie?ych li?ci bazylii
  • 4 z?bki czosnku
  • 1 du?y pomidor
  • 1 ?y?ka przecieru pomidorowego
  • 1/2 szklanki tartego parmezanu lub sera gruyere
  • 3 ?y?ki oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
  • 1. Je?li u?ywamy suszonej fasoli, moczymy j? w wodzie przez ca?? noc.
  • 2. Odcedzamy fasol?, wsypujemy do garnka i zalewamy ?wie?? wod? (tak, by pokry?a ona fasol?).
  • Gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem przez 15 min.
  • Ponownie odcedzamy.
  • 3. Siekamy drobno cebul?, odcinamy ko?ce cukini lub kabaczka i kroimy je na plasterki o grubo?ci 5 mm.
  • Obieramy ziemniaki, kroimy w 1-centymetrow? kostk?.
  • 4. Rozpuszczamy mas?o w du?ym, g??bokim rondlu i podsma?amy wszystkie warzywa (??cznie z fasol?) przez 5 min.
  • Zalewamy wod? i solimy.
  • Przykrywamy rondel i gotujemy na ma?ym ogniu przez godzin?.
  • Dodajemy makaron i gotujemy nast?pne 15 min.
  • 5. Aby przygotowa? pistou, miksujemy bazyli? z czosnkiem w malakserze.
  • Dodajemy obrane i pokrojone pomidory, przecier pomidorowy oraz ser.
  • Miksujemy nadal, dodaj?c powoli oliw?.
  • 6. Pistou dodajemy do zupy na samym ko?cu.
  • Podajemy zup? bardzo gor?c? ze ?wie?ym, chrupi?cym pieczywem.
Uwagi:
 
Porcje: 4?6 Przygotowanie: 30 min
Gotowanie:
1 godz. i 15 min
Kalorie: 780 kcal
T?uszcz: 6 g

3
Głosowało: 6 osób

Dodaj opinię o Francuska zupa jarzynowa z pistou:

Imię lub pseudonim:
Temat:
Twoja opinia:
Twoja ocena:
1 2 3 4 5