Dżin

Przepisy kulinarne
 szukaj
Twoja Reklama
Wasze przepisy
Dodaj przepis
Przyprawy
Owoce morza
Składniki żywieniowe
Witaminy i minerały
Diety
Słownik pojęć
Savoir Vivre
Kontakt
 polecane
Samsung

Panasonic

Lg

Sony

TvOled

Philips

Toshiba

TvUltrahd

OledTv

Karma dla psa
Karma dla psa dla psów pieska
Karma dla kota
Karma dla kota kotka kotów karmy
Sklep zoologiczny
internetowy sklep zoologiczny
Żwirek dla kota
Najlepszy żwirek dla kota
Słownik Dżin  

Dżin


Dżin
(ang. gin) - wytrawna, z reguły bezbarwna wódka gatunkowa; rodzaj jałowcówki zawierającej ok. 40-45 proc. alkoholu. Wytwarzana jest ze spirytusu rektyfikowanego, który aromatyzowany jest podsuszonym owocem jałowca, anyżem, liśćmi laurowymi, kardamonem, kolendrą, kminkiem, skórką pomarańczową lub cytrynową, lukrecją, migdałami, cynamonem, nagietkiem. Dżin jest najczęściej składnikiem wielu koktajli i drinków, takich jak chociażby dżin z tonikiem czy martini. Obecnie produkuje się wiele gatunków dżinu, niektóre z nich wytwarzane są na alkoholach pochodzenia zbożowego z użyciem gotowych aromatów. Do najbardziej znanych należą London Dry Gin, Plymouth Gin, Old Tom Gin (słodszy od poprzednich), Sloe Gin (o zapachu dzikich śliwek) oraz gatunki o specyficznym aromacie: Orange Gin i Lemon Gin.