Genever

Przepisy kulinarne
 szukaj
Twoja Reklama
Wasze przepisy
Dodaj przepis
Przyprawy
Owoce morza
Składniki żywieniowe
Witaminy i minerały
Diety
Słownik pojęć
Savoir Vivre
Kontakt
 polecane
Karma dla psa
Karma dla psa dla psów pieska
Karma dla kota
Karma dla kota kotka kotów karmy
Sklep zoologiczny
internetowy sklep zoologiczny
Żwirek dla kota
Najlepszy żwirek dla kota
Słownik Genever  

Genever


Genever
(Holland Gin, Schiedam Gin) - 35-45-procentowa, wytrawna wdka holenderska, przypominajca jaowcwk. Wytwarzana z nierektyfikowanego spirytusu zboowego i jagd jaowca. Najczciej trunek rozlewany jest do butelek kamionkowych. W sprzeday dostpne s z reguy trzy typy wdki: jonge (moda), oulde (stara) i zeer oulde (bardzo stara). Mona te naby genever aromatyzowany, np. limonk lub pomaracz. Genever podaje si w maych kieliszkach, najczciej jako aperitif. Na jego podstawie wyprodukowano gin.