Garni, garnitur

Przepisy kulinarne
 szukaj
Twoja Reklama
Wasze przepisy
Dodaj przepis
Przyprawy
Owoce morza
Składniki żywieniowe
Witaminy i minerały
Diety
Słownik pojęć
Savoir Vivre
Kontakt
 polecane
Samsung

Panasonic

Lg

Sony

TvOled

Philips

Toshiba

TvUltrahd

OledTv

Karma dla psa
Karma dla psa dla psów pieska
Karma dla kota
Karma dla kota kotka kotów karmy
Sklep zoologiczny
internetowy sklep zoologiczny
Żwirek dla kota
Najlepszy żwirek dla kota
Słownik Garni, garnitur  

Garni, garnitur


Garni, garnitur
Dodatki do potraw z mięsa, drobiu i ryb, odpowiednio dobrane lub wręcz tworzące razem konkretne danie. Podaje się je razem z potrawą główną lub na osobnym talerzu. Garni może być proste, jednoskładnikowe (np. jarzyna, duszone grzyby, makaron, kasza, ryż) albo złożone, czyli skomponowane z kilku składników tworzących harmonijną całość z daniem głównym. Często spotykane w książkach kucharskich terminy: po grecku, a la Marengo, po marynarsku, po myśliwsku itp., to właśnie nazwy popularnych na świecie garniturów. Termin garnirowanie oznacza też ozdabianie, dekorowanie potraw.