Garni, garnitur

Przepisy kulinarne
 szukaj
Twoja Reklama
Wasze przepisy
Dodaj przepis
Przyprawy
Owoce morza
Składniki żywieniowe
Witaminy i minerały
Diety
Słownik pojęć
Savoir Vivre
Kontakt
 polecane
Karma dla psa
Karma dla psa dla psów pieska
Karma dla kota
Karma dla kota kotka kotów karmy
Sklep zoologiczny
internetowy sklep zoologiczny
Żwirek dla kota
Najlepszy żwirek dla kota
Słownik Garni, garnitur  

Garni, garnitur


Garni, garnitur
Dodatki do potraw z misa, drobiu i ryb, odpowiednio dobrane lub wrcz tworzce razem konkretne danie. Podaje si je razem z potraw gwn lub na osobnym talerzu. Garni moe by proste, jednoskadnikowe (np. jarzyna, duszone grzyby, makaron, kasza, ry) albo zoone, czyli skomponowane z kilku skadnikw tworzcych harmonijn cao z daniem gwnym. Czsto spotykane w ksikach kucharskich terminy: po grecku, a la Marengo, po marynarsku, po myliwsku itp., to wanie nazwy popularnych na wiecie garniturw. Termin garnirowanie oznacza te ozdabianie, dekorowanie potraw.