Alkohol etylowy

Przepisy kulinarne
 szukaj
Twoja Reklama
Wasze przepisy
Dodaj przepis
Przyprawy
Owoce morza
Składniki żywieniowe
Witaminy i minerały
Diety
Słownik pojęć
Savoir Vivre
Kontakt
 polecane
Samsung

Panasonic

Lg

Sony

TvOled

Philips

Toshiba

TvUltrahd

OledTv

Karma dla psa
Karma dla psa dla psów pieska
Karma dla kota
Karma dla kota kotka kotów karmy
Sklep zoologiczny
internetowy sklep zoologiczny
Żwirek dla kota
Najlepszy żwirek dla kota
Słownik Alkohol etylowy  

Alkohol etylowy


Alkohol etylowy
Zwany też etanolem (C2H5OH) jest substancją organiczną, która stanowi główny składnik alkoholi. Tę bezbarwną ciecz o charakterystycznym zapachu i palącym smaku uzyskuje się poprzez fermentację alkoholową roślin zawierających cukier lub skrobię, przede wszystkim zbóż, ziemniaków oraz owoców. W XIX w. Edouard Adam wprowadził technologię oczyszczania spirytusu surowego. W 1830 r. metodę tę udoskonalił Aeneas Coffey, który opracował pierwszy aparat destylacyjny przeznaczony do pracy ciągłej. W wyniku tego odkrycia w sprzedaży pojawiły się duże ilości taniego i dobrze oczyszczonego spirytusu. Współcześnie alkohol etylowy rektyfikowany używany jest do produkcji czystych i gatunkowych wódek oraz alkoholi aromatyzowanych.Etanol spożywczy jest podstawowym składnikiem wszystkich napojów alkoholowych. Etanol do celów przemysłowych jest też często produkowany poprzez bezpośrednią syntezę z tw. gazu syntezowego (mieszanina CO, H2 i H2O), która jest tańsza od fermentacji i prowadzi do czystszego chemicznie etanolu, jednak w wielu krajach świata użycie etanolu syntetycznego do celów spożywczych jest zabronione. Jest to podyktowane nie tyle względami zdrowotnymi ile chęcią utrzymania tradycyjnego przemysłu spirytusowego i związanych z nim miejscami pracy. Etanol jest bardzo tanim w produkcji surowcem i jest jednocześnie stosunkowo niegroźny dla środowiska, dlatego jest dość powszechnie wykorzystywany jako rozpuszczalnik w przemyśle chemicznym. Wysoka cena prostych napojów alkoholowych (czystych wódek i spirytusu spożywczego) w wielu krajach wynika nie tyle z kosztów jego produkcji, ile z bardzo wysokich podatków nakładanych na te produkty. Rzeczywisty koszt produkcji 1l spirytusu to mniej niż 1.5 USD, gdy jest on otrzymywany przez fermentację i poniżej 1 USD jeśli pochodzi on z syntezy bezpośredniej.Alkohol etylowy należy do związków chemicznych, które bardzo szybko wchłaniają się z przewodu pokarmowego - już w ciągu 5-10 minut po spożyciu można go wykryć we krwi. W ciągu 15 minut wchłonięciu ulega 50% spożytej dawki. Po pewnym czasie stabilizacji stężenia alkoholu etylowego w tkankach, rozpoczyna się proces jego eliminacji. Jest to w 90% eliminacja enzymatyczna, a w 10% usuwanie w postaci niezmienionej z moczem i powietrzem wydechowym.Etanol jest substancją słabo uzależniającą. Sporadyczne spożywanie etanolu zwykle nie powoduje uzależnienia, jednak systematyczne jego spożywanie - nawet w niewielkich ilościach prowadzi często do pełnego, fizycznego uzależnienia, które jest nazywane alkoholizmem. Skłonność do zapadania na alkoholizm jest sprawą bardzo osobniczą. Zależy też ona od sposobu jego spożywania.