Alkohol etylowy

Przepisy kulinarne
 szukaj
Twoja Reklama
Wasze przepisy
Dodaj przepis
Przyprawy
Owoce morza
Składniki żywieniowe
Witaminy i minerały
Diety
Słownik pojęć
Savoir Vivre
Kontakt
 polecane
Karma dla psa
Karma dla psa dla psów pieska
Karma dla kota
Karma dla kota kotka kotów karmy
Sklep zoologiczny
internetowy sklep zoologiczny
Żwirek dla kota
Najlepszy żwirek dla kota
Słownik Alkohol etylowy  

Alkohol etylowy


Alkohol etylowy
Zwany te etanolem (C2H5OH) jest substancj organiczn, ktra stanowi gwny skadnik alkoholi. T bezbarwn ciecz o charakterystycznym zapachu i palcym smaku uzyskuje si poprzez fermentacj alkoholow rolin zawierajcych cukier lub skrobi, przede wszystkim zb, ziemniakw oraz owocw. W XIX w. Edouard Adam wprowadzi technologi oczyszczania spirytusu surowego. W 1830 r. metod t udoskonali Aeneas Coffey, ktry opracowa pierwszy aparat destylacyjny przeznaczony do pracy cigej. W wyniku tego odkrycia w sprzeday pojawiy si due iloci taniego i dobrze oczyszczonego spirytusu. Wspczenie alkohol etylowy rektyfikowany uywany jest do produkcji czystych i gatunkowych wdek oraz alkoholi aromatyzowanych.Etanol spoywczy jest podstawowym skadnikiem wszystkich napojw alkoholowych. Etanol do celw przemysowych jest te czsto produkowany poprzez bezporedni syntez z tw. gazu syntezowego (mieszanina CO, H2 i H2O), ktra jest tasza od fermentacji i prowadzi do czystszego chemicznie etanolu, jednak w wielu krajach wiata uycie etanolu syntetycznego do celw spoywczych jest zabronione. Jest to podyktowane nie tyle wzgldami zdrowotnymi ile chci utrzymania tradycyjnego przemysu spirytusowego i zwizanych z nim miejscami pracy. Etanol jest bardzo tanim w produkcji surowcem i jest jednoczenie stosunkowo niegrony dla rodowiska, dlatego jest do powszechnie wykorzystywany jako rozpuszczalnik w przemyle chemicznym. Wysoka cena prostych napojw alkoholowych (czystych wdek i spirytusu spoywczego) w wielu krajach wynika nie tyle z kosztw jego produkcji, ile z bardzo wysokich podatkw nakadanych na te produkty. Rzeczywisty koszt produkcji 1l spirytusu to mniej ni 1.5 USD, gdy jest on otrzymywany przez fermentacj i poniej 1 USD jeli pochodzi on z syntezy bezporedniej.Alkohol etylowy naley do zwizkw chemicznych, ktre bardzo szybko wchaniaj si z przewodu pokarmowego - ju w cigu 5-10 minut po spoyciu mona go wykry we krwi. W cigu 15 minut wchoniciu ulega 50% spoytej dawki. Po pewnym czasie stabilizacji stenia alkoholu etylowego w tkankach, rozpoczyna si proces jego eliminacji. Jest to w 90% eliminacja enzymatyczna, a w 10% usuwanie w postaci niezmienionej z moczem i powietrzem wydechowym.Etanol jest substancj sabo uzaleniajc. Sporadyczne spoywanie etanolu zwykle nie powoduje uzalenienia, jednak systematyczne jego spoywanie - nawet w niewielkich ilociach prowadzi czsto do penego, fizycznego uzalenienia, ktre jest nazywane alkoholizmem. Skonno do zapadania na alkoholizm jest spraw bardzo osobnicz. Zaley te ona od sposobu jego spoywania.