Farfelki

Przepisy kulinarne
 szukaj
Twoja Reklama
Wasze przepisy
Dodaj przepis
Przyprawy
Owoce morza
Składniki żywieniowe
Witaminy i minerały
Diety
Słownik pojęć
Savoir Vivre
Kontakt
 polecane
Karma dla psa
Karma dla psa dla psów pieska
Karma dla kota
Karma dla kota kotka kotów karmy
Sklep zoologiczny
internetowy sklep zoologiczny
Żwirek dla kota
Najlepszy żwirek dla kota
Słownik Farfelki  

Farfelki


Farfelki
To drobne tarte kluseczki - specjalno kuchni ydowskiej. Robi si je z twardego ciasta, zagniecionego z mki, jaj, smalcu gsiego i odrobiny wody. Ciasto trze si na tarce o duych oczkach i zapieka w piekarniku. Gdy kluseczki si zrumieni, zalewa si je wrztkiem (1:1), miesza z posiekan i podsmaon (najlepiej te na gsim tuszczu) cebulk i zapieka w piekarniku. Same zapieczone i wystudzone suche kluseczki mona do dugo przechowywa. Farfelki podaje si jako samodzielne danie lub jako dodatek do zup, misa, ryb albo jarzyn.