Blanszowanie

Przepisy kulinarne
 szukaj
Twoja Reklama
Wasze przepisy
Dodaj przepis
Przyprawy
Owoce morza
Składniki żywieniowe
Witaminy i minerały
Diety
Słownik pojęć
Savoir Vivre
Kontakt
 polecane
Karma dla psa
Karma dla psa dla psów pieska
Karma dla kota
Karma dla kota kotka kotów karmy
Sklep zoologiczny
internetowy sklep zoologiczny
Żwirek dla kota
Najlepszy żwirek dla kota
Słownik Blanszowanie  

Blanszowanie


Blanszowanie
Polega na obgotowywaniu produktw, gwnie owocw i warzyw, czyli woeniu ich na kilka chwil do wrzcej wody. Czasem zabieg ten stosuje si zamiast gotowania, np. w przypadku bardzo delikatnych warzyw, m.in. modych brokuw, cukinii, szpinaku. Owoce lub warzywa blanszuje si te po to, aby atwiej byo je oczyci, obra, pozbawi niepodanego smaku (kwasu, goryczy) lub by nie straciy adnej barwy w czasie dalszego przyrzdzania. Na przykad pomidory parzymy po to, by bez trudu zdj z nich skrk, cebul - by utracia ostry, gorzkawy smak, a kapust w gwkach, by atwo oddzieli licie i nieco je zmikczy przed naoeniem farszu. Produkty poddane blanszowaniu, zwaszcza miso i podroby, zmniejszaj swoj objto.