Benedyktynka

Przepisy kulinarne
 szukaj
Twoja Reklama
Wasze przepisy
Dodaj przepis
Przyprawy
Owoce morza
Składniki żywieniowe
Witaminy i minerały
Diety
Słownik pojęć
Savoir Vivre
Kontakt
 polecane
Karma dla psa
Karma dla psa dla psów pieska
Karma dla kota
Karma dla kota kotka kotów karmy
Sklep zoologiczny
internetowy sklep zoologiczny
Żwirek dla kota
Najlepszy żwirek dla kota
Słownik Benedyktynka  

Benedyktynka


Benedyktynka
Pochodzcy z Francji likier korzenno-zioowy (ok. 40 proc. alkoholu). Pierwotna receptura Benedictine D. O. (popularnie zwanej benedyktynk) opracowana zostaa w 1510 r. przez woskiego mnicha przebywajcego w klasztorze Benedyktynw w Normandii. Pocztkowo mia to by lek na malari. Od XIX w. likier produkuje si ze spirytusu, miodu, karmelu, syropu cukrowego oraz wycigw, destylatw i naleww na zioach, takich jak kolendra, hyzop, anelika, gaka muszkatoowa, godziki, herbata, melisa. Benedyktynk podaje si w kieliszkach koniakowych, najczciej bez adnych dodatkw. Likier ma bursztynow barw oraz sodki, miodowy posmak. Zalicza si go do najlepszych na wiecie likierw.