Rektyfikacja

Przepisy kulinarne
 szukaj
Twoja Reklama
Wasze przepisy
Dodaj przepis
Przyprawy
Owoce morza
Składniki żywieniowe
Witaminy i minerały
Diety
Słownik pojęć
Savoir Vivre
Kontakt
 polecane
Samsung

Panasonic

Lg

Sony

TvOled

Philips

Toshiba

TvUltrahd

OledTv

Karma dla psa
Karma dla psa dla psów pieska
Karma dla kota
Karma dla kota kotka kotów karmy
Sklep zoologiczny
internetowy sklep zoologiczny
Żwirek dla kota
Najlepszy żwirek dla kota
Słownik Rektyfikacja  

Rektyfikacja


Rektyfikacja
Niekiedy jednokrotna destylacja nie pozwala na całkowite rozdzielenie mieszaniny, np. wtedy, gdy różne składniki mieszaniny mają podobną temperaturę wrzenia. Powstaje wtedy kilka frakcji pośrednich, zawierających co najmniej dwa składniki. W takim przypadku stosuje się rektyfikację na kolumnach rektyfikacyjnych, w których zachodzi kilkanaście następujących po sobie destylacji. Proces ten nazywa się inaczej destylacją frakcyjną.