Wódka

Przepisy kulinarne
 szukaj
Twoja Reklama
Wasze przepisy
Dodaj przepis
Przyprawy
Owoce morza
Składniki żywieniowe
Witaminy i minerały
Diety
Słownik pojęć
Savoir Vivre
Kontakt
 polecane
Samsung

Panasonic

Lg

Sony

TvOled

Philips

Toshiba

TvUltrahd

OledTv

Karma dla psa
Karma dla psa dla psów pieska
Karma dla kota
Karma dla kota kotka kotów karmy
Sklep zoologiczny
internetowy sklep zoologiczny
Żwirek dla kota
Najlepszy żwirek dla kota
Słownik Wódka  

Wódka


Wódka
Alkohol wysokoprocentowy, bardzo popularny w krajach Europy Wschodniej. Jego nazwa pochodzi od polskiego słowa „woda”. Jest to ogólna nazwa oznaczająca różne wyroby alkoholowe, które charakteryzują się wysoką (ok. 40 proc.) zawartością alkoholu. Obecnie wytwarza się ją w wielu krajach. Rodzaj destylowanych składników zależy od danego regionu. Może być to zboże (żyto, kukurydza, pszenica), buraki cukrowe, ziemniaki, śliwki, a nawet celuloza i pokrzywa. Składniki podstawowe mogą być dodawane w różnych proporcjach, a sam alkohol może być czysty lub mieszany. Polską wódkę produkuje się prawie wyłącznie z żyta, w Rosji wykorzystuje się różne gatunki zbóż. W Szwecji i USA najpopularniejsze są wódki z pszenicy. Wódki można podzielić na wódki naturalne i wódki wyrabiane na bazie spirytusu rektyfikowanego.