Winiak gronowy

Przepisy kulinarne
 szukaj
Twoja Reklama
Wasze przepisy
Dodaj przepis
Przyprawy
Owoce morza
Składniki żywieniowe
Witaminy i minerały
Diety
Słownik pojęć
Savoir Vivre
Kontakt
 polecane
Karma dla psa
Karma dla psa dla psów pieska
Karma dla kota
Karma dla kota kotka kotów karmy
Sklep zoologiczny
internetowy sklep zoologiczny
Żwirek dla kota
Najlepszy żwirek dla kota
SÅ‚ownik Winiak gronowy  

Winiak gronowy


Winiak gronowy
Brandy, naturalna wódka owocowa, zawieraj±ca 38-60 proc. alkoholu. Produkcja polega na oddestylowaniu wina gronowego lub wyt³oków winogronowych. Barwa najczê¶ciej lekko bursztynowa. Winiaki gronowe produkuje siê przede wszystkim z wina gronowego. Zalicza siê je do najszlachetniejszych wódek; wiêkszo¶æ z nich jest wytrawna, czasami lekko s³odkawa. Najwiêcej winiaków produkuje siê w Kalifornii, Portugalii, Hiszpanii, RPA, Francji, W³oszech i Niemczech. W Polsce wytwarza siê je na bazie importowanych destylatów. Winiaki podaje siê podobnie jak koniak. Czêsto u¿ywane s± jako przyprawa kuchenna lub jako sk³adnik koktajli alkoholowych.