Winiak gronowy

Przepisy kulinarne
 szukaj
Twoja Reklama
Wasze przepisy
Dodaj przepis
Przyprawy
Owoce morza
Składniki żywieniowe
Witaminy i minerały
Diety
Słownik pojęć
Savoir Vivre
Kontakt
 polecane
Samsung

Panasonic

Lg

Sony

TvOled

Philips

Toshiba

TvUltrahd

OledTv

Karma dla psa
Karma dla psa dla psów pieska
Karma dla kota
Karma dla kota kotka kotów karmy
Sklep zoologiczny
internetowy sklep zoologiczny
Żwirek dla kota
Najlepszy żwirek dla kota
Słownik Winiak gronowy  

Winiak gronowy


Winiak gronowy
Brandy, naturalna wódka owocowa, zawierająca 38-60 proc. alkoholu. Produkcja polega na oddestylowaniu wina gronowego lub wytłoków winogronowych. Barwa najczęściej lekko bursztynowa. Winiaki gronowe produkuje się przede wszystkim z wina gronowego. Zalicza się je do najszlachetniejszych wódek; większość z nich jest wytrawna, czasami lekko słodkawa. Najwięcej winiaków produkuje się w Kalifornii, Portugalii, Hiszpanii, RPA, Francji, Włoszech i Niemczech. W Polsce wytwarza się je na bazie importowanych destylatów. Winiaki podaje się podobnie jak koniak. Często używane są jako przyprawa kuchenna lub jako składnik koktajli alkoholowych.