Whisky słodowa

Przepisy kulinarne
 szukaj
Twoja Reklama
Wasze przepisy
Dodaj przepis
Przyprawy
Owoce morza
Składniki żywieniowe
Witaminy i minerały
Diety
Słownik pojęć
Savoir Vivre
Kontakt
 polecane
Karma dla psa
Karma dla psa dla psów pieska
Karma dla kota
Karma dla kota kotka kotów karmy
Sklep zoologiczny
internetowy sklep zoologiczny
Żwirek dla kota
Najlepszy żwirek dla kota
Słownik Whisky słodowa  

Whisky słodowa


Whisky sodowa
(malt whisky) - typ szkockiej whisky, ktra wytwarzana jest ze spirytusw otrzymywanych z odfermentowanego sodu jczmiennego (malt). Zanim zostan one wykorzystane do produkcji alkoholu, musz leakowa przez co najmniej 3 lata. Wikszo z nich leakuje w specjalnych dbowych beczkach, nawet przez kilkanacie lub kilkadziesit lat. Nie miesza si ich z innymi spirytusami. Znajdujca si w sprzeday whisky sodowa jest rozcieczana wod rdlan, tak aby zawarto alkoholu wynosia ok. 40-43 proc. Na etykiecie butelki okrela si wiek najmodszego destylatu w zestawie.