Whiskey irlandzka

Przepisy kulinarne
 szukaj
Twoja Reklama
Wasze przepisy
Dodaj przepis
Przyprawy
Owoce morza
Składniki żywieniowe
Witaminy i minerały
Diety
Słownik pojęć
Savoir Vivre
Kontakt
 polecane
Samsung

Panasonic

Lg

Sony

TvOled

Philips

Toshiba

TvUltrahd

OledTv

Karma dla psa
Karma dla psa dla psów pieska
Karma dla kota
Karma dla kota kotka kotów karmy
Sklep zoologiczny
internetowy sklep zoologiczny
Żwirek dla kota
Najlepszy żwirek dla kota
Słownik Whiskey irlandzka  

Whiskey irlandzka


Whiskey irlandzka
(Irish whiskey) - wódka naturalna zbożowa, wyrabiana ze spirytusów zbożowych, głównie jęczmiennych i żytnich, a także owsianych i pszenicznych. W zależności od typu whiskey, spirytusy miesza się ze sobą w różnych proporcjach. Whiskey irlandzka uznawana jest za narodowy napój Irlandczyków. W porównaniu z innymi odmianami whiskey ma ona delikatniejszy smak i specyficzny jęczmienno-zbożowy aromat. Wynika to ze charakterystycznego sposobu produkowania i leżakowania alkoholu w specjalnych beczkach dębowych. Zdecydowana większość produkowanej whiskey irlandzkiej to whiskey mieszana, tzw. blende whiskey. Tradycyjnie podaje się ją rozcieńczoną czystą wodą w różnych proporcjach. Najstarsze i najlepsze gatunki whiskey to Jameson 1780 i Black Bush, które najczęściej pije się bez rozcieńczenia. Gatunki lżejsze i młodsze, szczególnie w ostatnich latach, podaje się z lodem, woda sodową czy nawet lemoniadą.