Whiskey (whisky)

Przepisy kulinarne
 szukaj
Twoja Reklama
Wasze przepisy
Dodaj przepis
Przyprawy
Owoce morza
Składniki żywieniowe
Witaminy i minerały
Diety
Słownik pojęć
Savoir Vivre
Kontakt
 polecane
Karma dla psa
Karma dla psa dla psów pieska
Karma dla kota
Karma dla kota kotka kotów karmy
Sklep zoologiczny
internetowy sklep zoologiczny
Żwirek dla kota
Najlepszy żwirek dla kota
Słownik Whiskey (whisky)  

Whiskey (whisky)


Whiskey (whisky)
Wdka naturalna zboowa, ktr produkuje si ze spirytusw zboowych: owsianych, jczmiennych, kukurydzianych oraz pszenicznych. Whisky pochodzi prawdopodobnie z Irlandii, jednak zasyna dziki Szkotom. Nazwa whisky pochodzi od celtyckiego wyraenia uisce beatha, ktre jest przekadem aciskiego aqua vitae (woda ycia), ktrym okrelano destylowane alkohole. Przecitna zawarto alkoholu wynosi ok. 40 procent. Na smak i zapach powstaego alkoholu wpywa wiele czynnikw, m.in. jako skadnikw wykorzystanych do produkcji, typ zb, rodzaj fermentacji oraz procesw destylacji. Wany jest te sposb i czas dojrzewania wdki. Termin whisky uywany jest na okrelenie destylatw wytwarzanych w Szkocji, Kanadzie i Japonii, natomiast sowem whiskey nazywa si alkohol o podobnych cechach charakterystycznych, produkowany w innych krajach wiata. Za najlepsz uznaje si whisky szkock, natomiast whiskey amerykaska uwaana si za narodowy trunek Amerykanw. Barwa tego alkoholu moe by od bladozocistej do bursztynowej z odcieniem mahoniowym.