Whiskey (whisky)

Przepisy kulinarne
 szukaj
Twoja Reklama
Wasze przepisy
Dodaj przepis
Przyprawy
Owoce morza
Składniki żywieniowe
Witaminy i minerały
Diety
Słownik pojęć
Savoir Vivre
Kontakt
 polecane
Samsung

Panasonic

Lg

Sony

TvOled

Philips

Toshiba

TvUltrahd

OledTv

Karma dla psa
Karma dla psa dla psów pieska
Karma dla kota
Karma dla kota kotka kotów karmy
Sklep zoologiczny
internetowy sklep zoologiczny
Żwirek dla kota
Najlepszy żwirek dla kota
Słownik Whiskey (whisky)  

Whiskey (whisky)


Whiskey (whisky)
Wódka naturalna zbożowa, którą produkuje się ze spirytusów zbożowych: owsianych, jęczmiennych, kukurydzianych oraz pszenicznych. Whisky pochodzi prawdopodobnie z Irlandii, jednak zasłynęła dzięki Szkotom. Nazwa whisky pochodzi od celtyckiego wyrażenia uisce beatha, które jest przekładem łacińskiego aqua vitae (woda życia), którym określano destylowane alkohole. Przeciętna zawartość alkoholu wynosi ok. 40 procent. Na smak i zapach powstałego alkoholu wpływa wiele czynników, m.in. jakość składników wykorzystanych do produkcji, typ zbóż, rodzaj fermentacji oraz procesów destylacji. Ważny jest też sposób i czas dojrzewania wódki. Termin „whisky” używany jest na określenie destylatów wytwarzanych w Szkocji, Kanadzie i Japonii, natomiast słowem „whiskey” nazywa się alkohol o podobnych cechach charakterystycznych, produkowany w innych krajach świata. Za najlepszą uznaje się whisky szkocką, natomiast whiskey amerykańska uważana się za narodowy trunek Amerykanów. Barwa tego alkoholu może być od bladozłocistej do bursztynowej z odcieniem mahoniowym.