Wermut

Przepisy kulinarne
 szukaj
Twoja Reklama
Wasze przepisy
Dodaj przepis
Przyprawy
Owoce morza
Składniki żywieniowe
Witaminy i minerały
Diety
Słownik pojęć
Savoir Vivre
Kontakt
 polecane
Samsung

Panasonic

Lg

Sony

TvOled

Philips

Toshiba

TvUltrahd

OledTv

Karma dla psa
Karma dla psa dla psów pieska
Karma dla kota
Karma dla kota kotka kotów karmy
Sklep zoologiczny
internetowy sklep zoologiczny
Żwirek dla kota
Najlepszy żwirek dla kota
Słownik Wermut  

Wermut


Wermut
Jest to gronowe wino ziołowe (białe lub czerwone), przyprawione m.in. korą chińską, goździkami, szałwią i skórką z gorzkich pomarańczy. Zawiera ok. 15-18 proc. alkoholu. Wyróżnia się wermuty białe, czerwone i różowe. Wermuty dzieli się zatem na: extra dry lub dry - wermut biały wytrawny, który sprzedawany jest w zielonych butelkach; bianco - biały, słodki - dostępny głównie w białych butelkach z niebieskimi zakrętkami; rosso - czerwony, słodki - z reguły w zielonych butelkach z czerwonymi zakrętkami; roso - różowy, półsłodki, sprzedawany przeważnie w białych butelkach z czerwono-złotymi zakrętkami; amaro - czerwony, gorzko-słodkawy, rozlewany do białych lub zielonych butelek z czarno-złotą zakrętką. Dostępne są także wermuty owocowe, tzw. fruit flavoured vermouth o różnych smakach, np. pomarańczowym. Wermuty podaje się najczęściej jako aperitif, przed posiłkiem, w kieliszkach do wina. Można je też pić z lodem lub wodą sodową. Są one podstawowym składnikiem koktajli, m.in. martini i manhattanu.