Wermut

Przepisy kulinarne
 szukaj
Twoja Reklama
Wasze przepisy
Dodaj przepis
Przyprawy
Owoce morza
Składniki żywieniowe
Witaminy i minerały
Diety
Słownik pojęć
Savoir Vivre
Kontakt
 polecane
Karma dla psa
Karma dla psa dla psów pieska
Karma dla kota
Karma dla kota kotka kotów karmy
Sklep zoologiczny
internetowy sklep zoologiczny
Żwirek dla kota
Najlepszy żwirek dla kota
Słownik Wermut  

Wermut


Wermut
Jest to gronowe wino zioowe (biae lub czerwone), przyprawione m.in. kor chisk, godzikami, szawi i skrk z gorzkich pomaraczy. Zawiera ok. 15-18 proc. alkoholu. Wyrnia si wermuty biae, czerwone i rowe. Wermuty dzieli si zatem na: extra dry lub dry - wermut biay wytrawny, ktry sprzedawany jest w zielonych butelkach; bianco - biay, sodki - dostpny gwnie w biaych butelkach z niebieskimi zakrtkami; rosso - czerwony, sodki - z reguy w zielonych butelkach z czerwonymi zakrtkami; roso - rowy, psodki, sprzedawany przewanie w biaych butelkach z czerwono-zotymi zakrtkami; amaro - czerwony, gorzko-sodkawy, rozlewany do biaych lub zielonych butelek z czarno-zot zakrtk. Dostpne s take wermuty owocowe, tzw. fruit flavoured vermouth o rnych smakach, np. pomaraczowym. Wermuty podaje si najczciej jako aperitif, przed posikiem, w kieliszkach do wina. Mona je te pi z lodem lub wod sodow. S one podstawowym skadnikiem koktajli, m.in. martini i manhattanu.