Tequila

Przepisy kulinarne
 szukaj
Twoja Reklama
Wasze przepisy
Dodaj przepis
Przyprawy
Owoce morza
Składniki żywieniowe
Witaminy i minerały
Diety
Słownik pojęć
Savoir Vivre
Kontakt
 polecane
Karma dla psa
Karma dla psa dla psów pieska
Karma dla kota
Karma dla kota kotka kotów karmy
Sklep zoologiczny
internetowy sklep zoologiczny
Żwirek dla kota
Najlepszy żwirek dla kota
Słownik Tequila  

Tequila


Tequila
Tradycyjna wdka meksykaska, ktra podbia ju cay wiat. Zawiera ok. 38-43 proc. alkoholu, wyrabiana jest ze spirytusw otrzymywanych ze sfermentowanego soku niebieskiej agawy. Wdka ta charakteryzuje si mocnym, specyficznym, lekko zioowym zapachem. Meksykanie wierz w jej magiczn moc i uywaj jej powszechnie, take jako wody po goleniu, jako rodka do przemywania ran, podpaki pod ogie. Wyrnia si dwa rodzaje tequili: tequila blanco (silver lub white tequila), czyli tequila biaa, ktra dojrzewa krtko i sprzedawana jest ju 2 miesice po destylacji. Tequila dorado (gold tequila), czyli tequila zocista - z reguy dojrzewa w dbowych beczkach od 2 do 12 miesicy. Mianem tequila muy anejo - okrela si wdk, ktra dojrzewa przez co najmniej 2-4 lata. Biaa tequila jest skadnikiem wielu koktajli, np. synnej Margarity. Tequil zocist pija si sam albo z lodem. Meksykanie wykorzystuj specjalny rytua przy piciu tequili: na kciuk wysypuje si szczypt soli, nastpnie wypija si may kieliszek tequili, zlizuje sl i przegryza plasterkiem cytryny (lub limonki).