Armaniak

Przepisy kulinarne
 szukaj
Twoja Reklama
Wasze przepisy
Dodaj przepis
Przyprawy
Owoce morza
Składniki żywieniowe
Witaminy i minerały
Diety
Słownik pojęć
Savoir Vivre
Kontakt
 polecane
Karma dla psa
Karma dla psa dla psów pieska
Karma dla kota
Karma dla kota kotka kotów karmy
Sklep zoologiczny
internetowy sklep zoologiczny
Żwirek dla kota
Najlepszy żwirek dla kota
Słownik Armaniak  

Armaniak


Armaniak
Wysokoprocentowy alkohol produkowany ze spirytusu otrzymywanego z wina gronowego. Produkuje si go z biaych winogron uprawianych w regionie Armagnac w Gaskonii. Wraz z koniakiem uwaany jest za najszlachetniejsz wdk na wiecie. W zalenoci od miejsca produkcji oraz zaawansowania dojrzewania, na etykietach produktu przeznaczonego do sprzeday umieszcza si nastpujce nazwy: Trois Etoiles, Coronnes, Monopole, Selection de Luxe (alkohol ma przynajmniej 3 lata), V. O., V. S. O. P. (alkohol ma przynajmniej 5 lat), Extra, HorseAge, Napoleon, Vieille Reserve, X. O. (10, 15, 20 lat). Armaniak zwykle rozlewany jest do specjalnych paskich lub owalnych butelek. Podaje si go w kieliszkach koniakowych (jako digestif), wykorzystuje do sporzdzania koktajli i do produkcji likierw. Modego armaniaku uywa si take jako przyprawy kuchennej.