Armaniak

Przepisy kulinarne
 szukaj
Twoja Reklama
Wasze przepisy
Dodaj przepis
Przyprawy
Owoce morza
Składniki żywieniowe
Witaminy i minerały
Diety
Słownik pojęć
Savoir Vivre
Kontakt
 polecane
Karma dla psa
Karma dla psa dla psów pieska
Karma dla kota
Karma dla kota kotka kotów karmy
Sklep zoologiczny
internetowy sklep zoologiczny
Żwirek dla kota
Najlepszy żwirek dla kota
SÅ‚ownik Armaniak  

Armaniak


Armaniak
Wysokoprocentowy alkohol produkowany ze spirytusu otrzymywanego z wina gronowego. Produkuje siê go z bia³ych winogron uprawianych w regionie Armagnac w Gaskonii. Wraz z koniakiem uwa¿any jest za najszlachetniejsz± wódkê na ¶wiecie. W zale¿no¶ci od miejsca produkcji oraz zaawansowania dojrzewania, na etykietach produktu przeznaczonego do sprzeda¿y umieszcza siê nastêpuj±ce nazwy: Trois Etoiles, Coronnes, Monopole, Selection de Luxe (alkohol ma przynajmniej 3 lata), V. O., V. S. O. P. (alkohol ma przynajmniej 5 lat), Extra, Horse’Age, Napoleon, Vieille Reserve, X. O. (10, 15, 20 lat). Armaniak zwykle rozlewany jest do specjalnych p³askich lub owalnych butelek. Podaje siê go w kieliszkach koniakowych (jako digestif), wykorzystuje do sporz±dzania koktajli i do produkcji likierów. M³odego armaniaku u¿ywa siê tak¿e jako przyprawy kuchennej.