 |
polecane |
 |
|
 |
|
Armaniak Armaniak Wysokoprocentowy alkohol produkowany ze spirytusu otrzymywanego z wina gronowego. Produkuje siê go z bia³ych winogron uprawianych w regionie Armagnac w Gaskonii. Wraz z koniakiem uwa¿any jest za najszlachetniejsz± wódkê na ¶wiecie. W zale¿no¶ci od miejsca produkcji oraz zaawansowania dojrzewania, na etykietach produktu przeznaczonego do sprzeda¿y umieszcza siê nastêpuj±ce nazwy: Trois Etoiles, Coronnes, Monopole, Selection de Luxe (alkohol ma przynajmniej 3 lata), V. O., V. S. O. P. (alkohol ma przynajmniej 5 lat), Extra, Horse’Age, Napoleon, Vieille Reserve, X. O. (10, 15, 20 lat). Armaniak zwykle rozlewany jest do specjalnych p³askich lub owalnych butelek. Podaje siê go w kieliszkach koniakowych (jako digestif), wykorzystuje do sporz±dzania koktajli i do produkcji likierów. M³odego armaniaku u¿ywa siê tak¿e jako przyprawy kuchennej.
|
|
 |
|