Sherry oloroso

Przepisy kulinarne
 szukaj
Twoja Reklama
Wasze przepisy
Dodaj przepis
Przyprawy
Owoce morza
Składniki żywieniowe
Witaminy i minerały
Diety
Słownik pojęć
Savoir Vivre
Kontakt
 polecane
Samsung

Panasonic

Lg

Sony

TvOled

Philips

Toshiba

TvUltrahd

OledTv

Karma dla psa
Karma dla psa dla psów pieska
Karma dla kota
Karma dla kota kotka kotów karmy
Sklep zoologiczny
internetowy sklep zoologiczny
Żwirek dla kota
Najlepszy żwirek dla kota
Słownik Sherry oloroso  

Sherry oloroso


Sherry oloroso
(oloroso) - białe szlachetne wino wytrawne (18 - 24 proc. alkoholu) wytwarzane w hiszpańskiej Andaluzji, produkowane z winogron uprawianych na obszarze okręgu Jerez. Hiszpańskie słowo oloroso oznacza „pachn±cy”. Zanim wino zostanie dopuszczone do sprzedaży, leżakuje przez co najmniej 3 lata (nawet do kilkunastu lat). Charakteryzuje się barw± od ciemnobursztynowej do mahoniowej. Często spotyka się też doloroso półwytrawne, półsłodkie lub słodkie, jednak oznacza to, że wino było dosładzane.