Sherry oloroso

Przepisy kulinarne
 szukaj
Twoja Reklama
Wasze przepisy
Dodaj przepis
Przyprawy
Owoce morza
Składniki żywieniowe
Witaminy i minerały
Diety
Słownik pojęć
Savoir Vivre
Kontakt
 polecane
Karma dla psa
Karma dla psa dla psów pieska
Karma dla kota
Karma dla kota kotka kotów karmy
Sklep zoologiczny
internetowy sklep zoologiczny
Żwirek dla kota
Najlepszy żwirek dla kota
SÅ‚ownik Sherry oloroso  

Sherry oloroso


Sherry oloroso
(oloroso) - bia³e szlachetne wino wytrawne (18 - 24 proc. alkoholu) wytwarzane w hiszpañskiej Andaluzji, produkowane z winogron uprawianych na obszarze okrêgu Jerez. Hiszpañskie s³owo oloroso oznacza „pachn±cy”. Zanim wino zostanie dopuszczone do sprzeda¿y, le¿akuje przez co najmniej 3 lata (nawet do kilkunastu lat). Charakteryzuje siê barw± od ciemnobursztynowej do mahoniowej. Czêsto spotyka siê te¿ doloroso pó³wytrawne, pó³s³odkie lub s³odkie, jednak oznacza to, ¿e wino by³o dos³adzane.