Rum

Przepisy kulinarne
 szukaj
Twoja Reklama
Wasze przepisy
Dodaj przepis
Przyprawy
Owoce morza
Składniki żywieniowe
Witaminy i minerały
Diety
Słownik pojęć
Savoir Vivre
Kontakt
 polecane
Karma dla psa
Karma dla psa dla psów pieska
Karma dla kota
Karma dla kota kotka kotów karmy
Sklep zoologiczny
internetowy sklep zoologiczny
Żwirek dla kota
Najlepszy żwirek dla kota
SÅ‚ownik Rum  

Rum


Rum
Napój alkoholowy o specyficznym zapachu, zawieraj±cy od 45-75 proc. alkoholu. Produkuje siê go g³ównie w krajach tropikalnych, w których uprawia siê trzcinê cukrow±, a wiêc na Karaibach, w ¶rodkowej i po³udniowej Ameryce, zachodniej Afryce i Indonezji. Otrzymywany jest w procesie destylacji melasy z trzciny cukrowej. Nastêpnie zlewa siê go do beczek dêbowych, w których le¿akuje, a¿ do uzyskania odpowiedniego koloru i smaku. Wchodzi w sk³ad grogu oraz wielu koktajli. Powszechnie u¿ywany jest te¿ w cukiernictwie. W sprzeda¿y dostêpne s± tak¿e rumy syntetyczne (z wykorzystaniem sztucznych aromatów) lub pó³syntetyczne (z aromatami z dodatkiem naturalnych destylatów). Co ciekawe, trunek znany jest pod ró¿nymi nazwami: w jêzyku angielskim- rum, ron - w krajach hiszpañskojêzycznych, rhum - we Francji i W³oszech. Rum z trzciny cukrowej wytwarzany jest w wielu krajach, jednak za oryginalny uwa¿a siê rum karaibski. Wysoko ceniony jest te¿ bezbarwny lub bursztynowy rum portorykañski i kubañski, mocny i aromatyzowany rum z Jamajki i oraz aromatyzowany wanili± rum z Haiti.