 |
polecane |
 |
|
 |
 |
 |
|
Rum Rum Napój alkoholowy o specyficznym zapachu, zawieraj±cy od 45-75 proc. alkoholu. Produkuje siê go g³ównie w krajach tropikalnych, w których uprawia siê trzcinê cukrow±, a wiêc na Karaibach, w ¶rodkowej i po³udniowej Ameryce, zachodniej Afryce i Indonezji. Otrzymywany jest w procesie destylacji melasy z trzciny cukrowej. Nastêpnie zlewa siê go do beczek dêbowych, w których le¿akuje, a¿ do uzyskania odpowiedniego koloru i smaku. Wchodzi w sk³ad grogu oraz wielu koktajli. Powszechnie u¿ywany jest te¿ w cukiernictwie. W sprzeda¿y dostêpne s± tak¿e rumy syntetyczne (z wykorzystaniem sztucznych aromatów) lub pó³syntetyczne (z aromatami z dodatkiem naturalnych destylatów). Co ciekawe, trunek znany jest pod ró¿nymi nazwami: w jêzyku angielskim- rum, ron - w krajach hiszpañskojêzycznych, rhum - we Francji i W³oszech. Rum z trzciny cukrowej wytwarzany jest w wielu krajach, jednak za oryginalny uwa¿a siê rum karaibski. Wysoko ceniony jest te¿ bezbarwny lub bursztynowy rum portorykañski i kubañski, mocny i aromatyzowany rum z Jamajki i oraz aromatyzowany wanili± rum z Haiti.
|
|
 |
 |
 |
|