Rum

Przepisy kulinarne
 szukaj
Twoja Reklama
Wasze przepisy
Dodaj przepis
Przyprawy
Owoce morza
Składniki żywieniowe
Witaminy i minerały
Diety
Słownik pojęć
Savoir Vivre
Kontakt
 polecane
Samsung

Panasonic

Lg

Sony

TvOled

Philips

Toshiba

TvUltrahd

OledTv

Karma dla psa
Karma dla psa dla psów pieska
Karma dla kota
Karma dla kota kotka kotów karmy
Sklep zoologiczny
internetowy sklep zoologiczny
Żwirek dla kota
Najlepszy żwirek dla kota
Słownik Rum  

Rum


Rum
Napój alkoholowy o specyficznym zapachu, zawierający od 45-75 proc. alkoholu. Produkuje się go głównie w krajach tropikalnych, w których uprawia się trzcinę cukrową, a więc na Karaibach, w środkowej i południowej Ameryce, zachodniej Afryce i Indonezji. Otrzymywany jest w procesie destylacji melasy z trzciny cukrowej. Następnie zlewa się go do beczek dębowych, w których leżakuje, aż do uzyskania odpowiedniego koloru i smaku. Wchodzi w skład grogu oraz wielu koktajli. Powszechnie używany jest też w cukiernictwie. W sprzedaży dostępne są także rumy syntetyczne (z wykorzystaniem sztucznych aromatów) lub półsyntetyczne (z aromatami z dodatkiem naturalnych destylatów). Co ciekawe, trunek znany jest pod różnymi nazwami: w języku angielskim- rum, ron - w krajach hiszpańskojęzycznych, rhum - we Francji i Włoszech. Rum z trzciny cukrowej wytwarzany jest w wielu krajach, jednak za oryginalny uważa się rum karaibski. Wysoko ceniony jest też bezbarwny lub bursztynowy rum portorykański i kubański, mocny i aromatyzowany rum z Jamajki i oraz aromatyzowany wanilią rum z Haiti.