Rum

Przepisy kulinarne
 szukaj
Twoja Reklama
Wasze przepisy
Dodaj przepis
Przyprawy
Owoce morza
Składniki żywieniowe
Witaminy i minerały
Diety
Słownik pojęć
Savoir Vivre
Kontakt
 polecane
Karma dla psa
Karma dla psa dla psów pieska
Karma dla kota
Karma dla kota kotka kotów karmy
Sklep zoologiczny
internetowy sklep zoologiczny
Żwirek dla kota
Najlepszy żwirek dla kota
Słownik Rum  

Rum


Rum
Napj alkoholowy o specyficznym zapachu, zawierajcy od 45-75 proc. alkoholu. Produkuje si go gwnie w krajach tropikalnych, w ktrych uprawia si trzcin cukrow, a wic na Karaibach, w rodkowej i poudniowej Ameryce, zachodniej Afryce i Indonezji. Otrzymywany jest w procesie destylacji melasy z trzciny cukrowej. Nastpnie zlewa si go do beczek dbowych, w ktrych leakuje, a do uzyskania odpowiedniego koloru i smaku. Wchodzi w skad grogu oraz wielu koktajli. Powszechnie uywany jest te w cukiernictwie. W sprzeday dostpne s take rumy syntetyczne (z wykorzystaniem sztucznych aromatw) lub psyntetyczne (z aromatami z dodatkiem naturalnych destylatw). Co ciekawe, trunek znany jest pod rnymi nazwami: w jzyku angielskim- rum, ron - w krajach hiszpaskojzycznych, rhum - we Francji i Woszech. Rum z trzciny cukrowej wytwarzany jest w wielu krajach, jednak za oryginalny uwaa si rum karaibski. Wysoko ceniony jest te bezbarwny lub bursztynowy rum portorykaski i kubaski, mocny i aromatyzowany rum z Jamajki i oraz aromatyzowany wanili rum z Haiti.