Porto

Przepisy kulinarne
 szukaj
Twoja Reklama
Wasze przepisy
Dodaj przepis
Przyprawy
Owoce morza
Składniki żywieniowe
Witaminy i minerały
Diety
Słownik pojęć
Savoir Vivre
Kontakt
 polecane
Samsung

Panasonic

Lg

Sony

TvOled

Philips

Toshiba

TvUltrahd

OledTv

Karma dla psa
Karma dla psa dla psów pieska
Karma dla kota
Karma dla kota kotka kotów karmy
Sklep zoologiczny
internetowy sklep zoologiczny
Żwirek dla kota
Najlepszy żwirek dla kota
Słownik Porto  

Porto


Porto
(ang. port, portwine, niem. portwein) - czerwone (rzadziej białe) alkoholizowane wino pochodzące z Portugalii (region Duero). Zawartość alkoholu w czerwonym porto waha się od 19 do 22 proc., a w białym 16,5 - 20 proc. Porto jest uznane za jedno z najszlachetniejszych i najlepszych win na świecie. Produkcja wina odbywa się pod ścisłym nadzorem. Po II wojnie światowej wprowadzono nakaz butelkowania wina w Portugalii, ale jest on przestrzegany dopiero od 1974 r. Porto serwuje się pod koniec posiłku lub do serów (np. stilton, cheddar, brie) w temperaturze ok. 18°C. Białe, schłodzone wino podaje się jako aperitif.