Porto

Przepisy kulinarne
 szukaj
Twoja Reklama
Wasze przepisy
Dodaj przepis
Przyprawy
Owoce morza
Składniki żywieniowe
Witaminy i minerały
Diety
Słownik pojęć
Savoir Vivre
Kontakt
 polecane
Karma dla psa
Karma dla psa dla psów pieska
Karma dla kota
Karma dla kota kotka kotów karmy
Sklep zoologiczny
internetowy sklep zoologiczny
Żwirek dla kota
Najlepszy żwirek dla kota
Słownik Porto  

Porto


Porto
(ang. port, portwine, niem. portwein) - czerwone (rzadziej biae) alkoholizowane wino pochodzce z Portugalii (region Duero). Zawarto alkoholu w czerwonym porto waha si od 19 do 22 proc., a w biaym 16,5 - 20 proc. Porto jest uznane za jedno z najszlachetniejszych i najlepszych win na wiecie. Produkcja wina odbywa si pod cisym nadzorem. Po II wojnie wiatowej wprowadzono nakaz butelkowania wina w Portugalii, ale jest on przestrzegany dopiero od 1974 r. Porto serwuje si pod koniec posiku lub do serw (np. stilton, cheddar, brie) w temperaturze ok. 18C. Biae, schodzone wino podaje si jako aperitif.