Pisco

Przepisy kulinarne
 szukaj
Twoja Reklama
Wasze przepisy
Dodaj przepis
Przyprawy
Owoce morza
Składniki żywieniowe
Witaminy i minerały
Diety
Słownik pojęć
Savoir Vivre
Kontakt
 polecane
Karma dla psa
Karma dla psa dla psów pieska
Karma dla kota
Karma dla kota kotka kotów karmy
Sklep zoologiczny
internetowy sklep zoologiczny
Żwirek dla kota
Najlepszy żwirek dla kota
SÅ‚ownik Pisco  

Pisco


Pisco
Typ winiaku produkowanego g³ównie w Peru i Chile, ale tak¿e w innych krajach Ameryki Po³udniowej (m.in. w Argentynie i Boliwii). Zawiera oko³o 35-45 proc. alkoholu. Najbardziej popularny jest muskat (moscatel). Ten wytrawny, nieco oleisty trunek przypomina w³osk± grapê. Pisco wykorzystywany jest g³ównie jako sk³adnik ponczów oraz koktajli z sokami owocowymi, jak chocia¿by bardzo popularny w Ameryce Po³udniowej pisco sour (2 porcje pisco, 1 porcja soku z limonki). Mniej popularny w Europie.