Pisco

Przepisy kulinarne
 szukaj
Twoja Reklama
Wasze przepisy
Dodaj przepis
Przyprawy
Owoce morza
Składniki żywieniowe
Witaminy i minerały
Diety
Słownik pojęć
Savoir Vivre
Kontakt
 polecane
Samsung

Panasonic

Lg

Sony

TvOled

Philips

Toshiba

TvUltrahd

OledTv

Karma dla psa
Karma dla psa dla psów pieska
Karma dla kota
Karma dla kota kotka kotów karmy
Sklep zoologiczny
internetowy sklep zoologiczny
Żwirek dla kota
Najlepszy żwirek dla kota
Słownik Pisco  

Pisco


Pisco
Typ winiaku produkowanego głównie w Peru i Chile, ale także w innych krajach Ameryki Południowej (m.in. w Argentynie i Boliwii). Zawiera około 35-45 proc. alkoholu. Najbardziej popularny jest muskat (moscatel). Ten wytrawny, nieco oleisty trunek przypomina włoską grapę. Pisco wykorzystywany jest głównie jako składnik ponczów oraz koktajli z sokami owocowymi, jak chociażby bardzo popularny w Ameryce Południowej pisco sour (2 porcje pisco, 1 porcja soku z limonki). Mniej popularny w Europie.