Aperitif

Przepisy kulinarne
 szukaj
Twoja Reklama
Wasze przepisy
Dodaj przepis
Przyprawy
Owoce morza
Składniki żywieniowe
Witaminy i minerały
Diety
Słownik pojęć
Savoir Vivre
Kontakt
 polecane
Samsung

Panasonic

Lg

Sony

TvOled

Philips

Toshiba

TvUltrahd

OledTv

Karma dla psa
Karma dla psa dla psów pieska
Karma dla kota
Karma dla kota kotka kotów karmy
Sklep zoologiczny
internetowy sklep zoologiczny
Żwirek dla kota
Najlepszy żwirek dla kota
Słownik Aperitif  

Aperitif


Aperitif
To słowo pochodzenia łacińskiego (aperitivus - otwieracz), oznaczaj±ce napój alkoholowy (18-35 proc.) podawany przed posiłkiem dla pobudzenia apetytu. Dla starożytnych Rzymian aperitifem było wino z miodem, a w ¶redniowieczu - wina korzenne. Dzi¶ jako aperitifów używa się zazwyczaj lekkich, a czasem gorzkawych napojów, np. wytrawnego wermutu, sherry, campari lub koktajli. Mog± to być wytrawne lekkie wina białe lub różowe, jasne piwo.