Likier

Przepisy kulinarne
 szukaj
Twoja Reklama
Wasze przepisy
Dodaj przepis
Przyprawy
Owoce morza
Składniki żywieniowe
Witaminy i minerały
Diety
Słownik pojęć
Savoir Vivre
Kontakt
 polecane
Samsung

Panasonic

Lg

Sony

TvOled

Philips

Toshiba

TvUltrahd

OledTv

Karma dla psa
Karma dla psa dla psów pieska
Karma dla kota
Karma dla kota kotka kotów karmy
Sklep zoologiczny
internetowy sklep zoologiczny
Żwirek dla kota
Najlepszy żwirek dla kota
Słownik Likier  

Likier


Likier
Napój alkoholowy, zawierający 17-50 proc. alkoholu, wytwarzany z różnych typów spirytusów (rektyfikowanych, nierektyfikowanych, aromatycznych) i syropu cukrowego, mieszanych z dodatkami aromatycznymi. Likiery, nawet te jednorodne, wyrabia się je z wielu półproduktów, które zestawiane są w specjalny sposób. Sposób ich podawania jest ściśle powiązany z charakterem napoju. Najczęściej są one jednak aperitifami, digestifami (w tych przypadkach podaje się je w temperaturze pokojowej) lub składnikami koktajli alkoholowych.