Klarowanie

Przepisy kulinarne
 szukaj
Twoja Reklama
Wasze przepisy
Dodaj przepis
Przyprawy
Owoce morza
Składniki żywieniowe
Witaminy i minerały
Diety
Słownik pojęć
Savoir Vivre
Kontakt
 polecane
Karma dla psa
Karma dla psa dla psów pieska
Karma dla kota
Karma dla kota kotka kotów karmy
Sklep zoologiczny
internetowy sklep zoologiczny
Żwirek dla kota
Najlepszy żwirek dla kota
Słownik Klarowanie  

Klarowanie


Klarowanie
Polega na usuniciu zawiesin i mtnej piany z wywarw (misnych, rybnych, warzywnych, owocowych) i konfitur. Zabieg ten wykonuje si po to, by przygotowane potrawy i produkty uzyskay przejrzysto. W kuchni najczciej klaruje si ros i auszpik. Aby zrobi to dokadnie, najpierw trzeba wywar mocno schodzi, dziki czemu skrzepnity na powierzchni tuszcz mona atwo usun. Odtuszczony wywar miesza si z pian ubit z biaka jaj, ustawia na maym ogniu i, mieszajc, podgrzewa. Gdy wywar si zagotuje, a biako zetnie, wic rne drobiny i zanieczyszczenia, naley zestawi garnek z ognia. Po kilkunastu minutach, gdy zanieczyszczenia opadn na dno, trzeba przela wywar przez sitko wycielone podwjnie zoon gaz. Klarowanie konfitur jest znacznie prostsze - wystarczy zdj yk pian zbierajc si na wierzchu podczas gotowania.