K±piel wodna

Przepisy kulinarne
 szukaj
Twoja Reklama
Wasze przepisy
Dodaj przepis
Przyprawy
Owoce morza
Składniki żywieniowe
Witaminy i minerały
Diety
Słownik pojęć
Savoir Vivre
Kontakt
 polecane
Karma dla psa
Karma dla psa dla psów pieska
Karma dla kota
Karma dla kota kotka kotów karmy
Sklep zoologiczny
internetowy sklep zoologiczny
Żwirek dla kota
Najlepszy żwirek dla kota
Słownik K±piel wodna  

K±piel wodna


Kpiel wodna
Sposb przygotowania potraw metod tzw. poredniego ogrzewania. Garnek ze skadnikami potrawy wstawia si do wikszego naczynia z wrzc wod (powinna ona siga 3/4 wysokoci zanurzonego garnka). Tak technik stosuje si przede wszystkim do gotowania potraw wymagajcych cigego mieszania, a take do rozpuszczania niektrych produktw (np. masa, czekolady) bez ryzyka ich przypalenia lub zagotowania . Kpiel wodna jest te znakomitym sposobem na utrzymanie w odpowiedniej temperaturze da, ktrych nie podaje si od razu po przygotowaniu. We wszystkich wymienionych sytuacjach kpiel wodn przeprowadza si na pycie kuchni. Niektre potrawy, na przykad musy lub pasztety, zapieka si t metod w piekarniku.