Karmel

Przepisy kulinarne
 szukaj
Twoja Reklama
Wasze przepisy
Dodaj przepis
Przyprawy
Owoce morza
Składniki żywieniowe
Witaminy i minerały
Diety
Słownik pojęć
Savoir Vivre
Kontakt
 polecane
Karma dla psa
Karma dla psa dla psów pieska
Karma dla kota
Karma dla kota kotka kotów karmy
Sklep zoologiczny
internetowy sklep zoologiczny
Żwirek dla kota
Najlepszy żwirek dla kota
Słownik Karmel  

Karmel


Karmel
Cukier palony dziki podgrzewaniu. Im duej podgrzewa si cukier, tym karmel staje si ciemniejszy i traci sodycz. Karmel o jasnotym zabarwieniu stosuje si do lukrowania drobnych ciasteczek i owocw, w kolorze mahoniowym - do piernikw i nugatw, polewania kremw, budyniw i lodw, karmel brunatny - do barwienia sosw, duszonych mis i potrawek misno-warzywnych, rosou, chleba oraz piwa. Uywa si go take do barwienia napojw alkoholowych (np. wdek) i bezalkoholowych.