Grog

Przepisy kulinarne
 szukaj
Twoja Reklama
Wasze przepisy
Dodaj przepis
Przyprawy
Owoce morza
Składniki żywieniowe
Witaminy i minerały
Diety
Słownik pojęć
Savoir Vivre
Kontakt
 polecane
Karma dla psa
Karma dla psa dla psów pieska
Karma dla kota
Karma dla kota kotka kotów karmy
Sklep zoologiczny
internetowy sklep zoologiczny
Żwirek dla kota
Najlepszy żwirek dla kota
Słownik Grog  

Grog


Grog
Rozgrzewajcy korzenny napj na rumie lub araku, z dodatkiem wrztku, miodu bd cukru. Wedug klasycznego przepisu na szklank grogu trzeba przygotowa: wier szklanki rumu, araku lub koniaku, 3/4 szklanki wrzcej wody, kawaek skrki z cytryny oraz dwie kostki cukru. Nazwa napoju pochodzi od przydomku, ktry nadano admiraowi Edwardowi Vernonowi yjcemu w XVIII w. Mwiono o nim Stary Grog, poniewa nosi paszcz uszyty z grubego materiau, zwanego po angielsku grosgrain. Syn on z tego, e w ramach oszczdnoci rozciecza rum wod. Trunek ten zaczto nazywa grogiem.