Grog

Przepisy kulinarne
 szukaj
Twoja Reklama
Wasze przepisy
Dodaj przepis
Przyprawy
Owoce morza
Składniki żywieniowe
Witaminy i minerały
Diety
Słownik pojęć
Savoir Vivre
Kontakt
 polecane
Samsung

Panasonic

Lg

Sony

TvOled

Philips

Toshiba

TvUltrahd

OledTv

Karma dla psa
Karma dla psa dla psów pieska
Karma dla kota
Karma dla kota kotka kotów karmy
Sklep zoologiczny
internetowy sklep zoologiczny
Żwirek dla kota
Najlepszy żwirek dla kota
Słownik Grog  

Grog


Grog
Rozgrzewający korzenny napój na rumie lub araku, z dodatkiem wrzątku, miodu bądź cukru. Według klasycznego przepisu na szklankę grogu trzeba przygotować: ćwierć szklanki rumu, araku lub koniaku, 3/4 szklanki wrzącej wody, kawałek skórki z cytryny oraz dwie kostki cukru. Nazwa napoju pochodzi od przydomku, który nadano admirałowi Edwardowi Vernonowi żyjącemu w XVIII w. Mówiono o nim „Stary Grog”, ponieważ nosił płaszcz uszyty z grubego materiału, zwanego po angielsku grosgrain. Słynął on z tego, że w ramach oszczędności rozcieńczał rum wodą. Trunek ten zaczęto nazywać grogiem.