Węglowodany

Przepisy kulinarne
 szukaj
Twoja Reklama
Wasze przepisy
Dodaj przepis
Przyprawy
Owoce morza
Składniki żywieniowe
Witaminy i minerały
Diety
Słownik pojęć
Savoir Vivre
Kontakt
 polecane
Samsung

Panasonic

Lg

Sony

TvOled

Philips

Toshiba

TvUltrahd

OledTv

Karma dla psa
Karma dla psa dla psów pieska
Karma dla kota
Karma dla kota kotka kotów karmy
Sklep zoologiczny
internetowy sklep zoologiczny
Żwirek dla kota
Najlepszy żwirek dla kota
Białko Płyny Tłuszcze Węglowodany  

WĘGLOWODANY

Węglowodany złożone, pochodne skrobi, w pożywieniu człowieka powinny stanowić główne źródło energii. Dostarczają ich przede wszystkim produkty roślinne. Nie oznacza to jednak, iż pożywienie człowieka nie dostarcza również węglowodanów prostych i dwucukrów. Wśród węglowodanów prostych najbardziej rozpowszechnionym jest glukoza, nazywana inaczej cukrem gronowym, oraz fruktoza, czyli cukier owocowy. Oba te cukry występują w większych ilościach w owocach, sokach roślin i w miodzie. Dwucukry to znana nam wszystkim sacharoza, czyli cukier trzcinowy lub buraczany, potocznie nazywana „cukrem". Ponadto, do dwucukrów zaliczamy także laktozę, czyli cukier mleczny, występujący w większych ilościach w mleku. Jest ona najczęstszą przyczyną tzw. nietolerancji mleka. Jednocześnie należy pamiętać, że wszystkie przetwory mleczne, takie jak mleko zsiadłe, kefir, ser biały i twarogi, są tego cukru pozbawione lub też występuje on w znacznie mniejszych ilościach niż w mleku słodkim. Dzięki temu tolerancja tych produktów jest znacznie większa lub prawidłowa. Węglowodany w postaci skrobi są składnikiem niezbędnym ustrojowi stopniowo trawione i "wchłaniane, warunkują prawidłowy przebieg przemian białek i tłuszczów w organizmie. Przy braku odpowiedniej ilości "węglowodanów w pożywieniu dochodzi do nieprawidłowego spalania kwasów tłuszczowych, w wyniku czego powstają tzw. ciała ketonowe, które zakwaszają organizm, co jest zjawiskiem niebezpiecznym dla zdrowia. Dlatego mówimy, że tłuszcze spalają się w ogniu węglowodanów. Węglowodany są w żywieniu człowieka niezbędne, gdyż niektóre tkanki, np. tkanka mózgowa, czerpią energię wyłącznie ze spalania glukozy. Pamiętajmy przy tym, że zarówno jeden gram białka, jak i węglowodanów, w czasie przemian w organizmie dostarcza 4 kilokalorii energii i jest to ponad dwa razy mniej niż otrzymuje się ze spalenia l g tłuszczu, dostarczającego 9 kcal.