Sa?atka na ciep?o z kurczakiem w glazurze musztardowej z sosem winegret z czerwonym winem

Przepisy kulinarne
 szukaj
Twoja Reklama
Wasze przepisy
Dodaj przepis
Przyprawy
Owoce morza
Składniki żywieniowe
Witaminy i minerały
Diety
Słownik pojęć
Savoir Vivre
Kontakt
 polecane
TELEWIZORY

TOP TELEWIZORY

TELEWIZORY OPINIE

TELEWIZOR LED

NOWY TELEWIZOR

RANKING TELEWIZORÓW

Samsung

Lg

Panasonic

Sony

Shops

TyLed

Przedszkole

Telewizory
Dania główne Sałatki Przystawki Zupy i przek±ski  

Sa?atka na ciep?o z kurczakiem w glazurze musztardowej z sosem winegret z czerwonym winem

Sk?adniki:
  • 3 ?y?ki ziaren gorczycy
  • 3 ?y?ki octu s?odowego
  • 2 ?y?ki miodu
  • 1 ?y?ka melasy
  • 1 ?y?ka br?zowego cukru
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek
  • 4 ?y?ki francuskiej musztardy
  • 2 utarte z?bki czosnku
  • 1/2 szklanki wrz?tku
  • 8 filetów z piersi kurczaka bez skórki
  • 2 ?y?ki octu z bia?ego lub czerwonego wina
  • 2 ?y?ki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku
  • 285 g m?odych listków ró?nych rodzajów sa?aty, dok?adnie wymytych i osuszonych
  • 285 g m?odych li?ci szpinaku, dok?adnie wymytych i osuszonych
  • 1 p?czek dymki, cienko pokrojonej w sko?ne plasterki
  • 1 posiekany p?czek szczypiorku
Sposób przygotowania:
  • 1 Zemle? dwie ?y?ki gorczycy na proszek, po??czy? z octem s?odowym, miodem, melas?, czosnkiem, br?zowym cukrem, francusk? musztard?, oliw? i wrz?tkiem.
  • Ubija? trzepaczk?, a? masa zg?stnieje i b?dzie ca?kiem g?adka.
  • 2 Odmierzy? 4 ?y?ki marynaty i odstawi? na pó?niej.
  • Filety w?o?y? do szklanego naczynia i pola? marynat?.
  • Mi?so obróci?, aby by?o równomiernie pokryte zalew?.
  • Odstawi? na co najmniej 4 godziny upewniaj?c si?, ?e ka?dy kawa?ek pokryty jest marynat?.
  • 3 Mi?so wyj?? z marynaty.
  • W?o?y? do naczynia ?aroodpornego lub formy do pieczenia i piec przez 20?25 minut.
  • 4 W tym czasie przela? odstawion? marynat? do rondelka i zagotowa?.
  • Gotowa? na ma?ym ogniu przez 5 minut, zestawi? z ognia.
  • Wyj?? mi?so z piekarnika, pozostawi? w cieple.
  • 5 Przyrz?dzi? sos: po??czy? ocet winny z oliw? z oliwek, doprawi? sol? i pieprzem do smaku, doda? troch? przegotowanej marynaty.
  • Dok?adnie wymiesza?.
  • Pola? listki sa?aty i szpinaku odrobin? sosu tak, aby li?cie równomiernie pokry?y si? sosem.
  • Doda? szczypiorek i dymk?, ponownie wymiesza?.
  • 6 Na talerzach u?o?y? li?cie sa?aty, a na nich uk?ada? piersi z kurczaka, pokrojone na skos.
  • Pokropi? resztk? ciep?ej marynaty.
Uwagi:
 
Piec w temperaturze 210°C,
Porcje: 8
Przygotowanie: 10 min + marynowanie
Gotowanie: 30 min
Kalorie: 351 kcal
T?uszcz: 2,5 g

3
Głosowało: 5 osób

Dodaj opinię o Sa?atka na ciep?o z kurczakiem w glazurze musztardowej z sosem winegret z czerwonym winem:

Imię lub pseudonim:
Temat:
Twoja opinia:
Twoja ocena:
1 2 3 4 5