Sa?atka cesarska z kurczakiem

Przepisy kulinarne
 szukaj
Twoja Reklama
Wasze przepisy
Dodaj przepis
Przyprawy
Owoce morza
Składniki żywieniowe
Witaminy i minerały
Diety
Słownik pojęć
Savoir Vivre
Kontakt
 polecane
TELEWIZORY

TOP TELEWIZORY

TELEWIZORY OPINIE

TELEWIZOR LED

NOWY TELEWIZOR

RANKING TELEWIZORÓW

Samsung

Lg

Panasonic

Sony

Shops

TyLed

Przedszkole

Telewizory
Dania główne Sałatki Przystawki Zupy i przek±ski  

Sa?atka cesarska z kurczakiem

Sk?adniki:
  • 2 filety z piersi kurczaka
  • 1 zmia?d?ony z?bek czosnku
  • sól i pieprz
  • 2 ?y?eczki oliwy z oliwek
  • 1 ?y?ka soku z cytryny
  • 1 sa?ata rzymska
Sos
  • 2 filety anchois
  • 4 ?y?ki oliwy z oliwek
  • 2 1/2 ?y?ki soku z cytryny
  • l/2 ?y?eczki soli
  • l/4 ?y?eczki pieprzu
  • 1 lekko ?ci?te jajko
  • szczypta mielonej gorczycy
  • 1 ?y?eczka sosu Worcestershire
  • l/4 szklanki parmezanu
  • 1 szklanka grzanek czosnkowych wiórki parmezanu do dekoracji
Sposób przygotowania:
  • 1 Z filetów usun?? b?onki.
  • Po??czy? czosnek, sól, pieprz, oliw? i sok z cytryny, pola? mi?so, przykry? i marynowa? w lodówce przez 30 minut.
  • Nagrza? grill elektryczny lub w?glowy.
  • Przypieka? nad ogniem filety przez 1 minut? z ka?dej strony, potem opieka? przez 3 minuty.
  • Od?o?y? na 5 minut, po czym pokroi? w sko?ne plasterki o grubo?ci l/2 cm.
  • 2 Rozdzieli? li?cie sa?aty, usun?? zewn?trzne li?cie, dok?adnie wymy?.
  • Ods?czy? z wody, osuszy?, zawijaj?c w czyst? ?ciereczk? i potrz?saj?c ni?.
  • Ciemniejsze li?cie podzieli? na mniejsze kawa?ki, a ja?niejsze pozostawi? w ca?o?ci.
  • Przykry? i w?o?y? do lodówki.
  • 3 Filety anchois prze?o?y? do miseczki i rozdrobni? widelcem, dodaj?c stopniowo oliw?, a nast?pnie sok z cytryny, doprawi? sol? i pieprzem.
  • Do?o?y? lekko ?ci?te jajko, dok?adnie wybieraj?c bia?ko.
  • Delikatnie zamiesza?.
  • Doda? gorczyc? i sos Worcestershire.
  • 4 Doda? li?cie sa?aty, wymiesza? delikatnie, ale starannie, równocze?nie posypuj?c startym parmezanem.
  • Doda? kawa?ki kurczaka i grzanki, zamiesza?.
  • Udekorowa? ca?ymi li??mi sa?aty i wiórkami parmezanu.
  • Podawa? od razu.
Uwagi:
 
Porcje: 5 Przygotowanie: 8 min + marynowanie
Gotowanie: 8 min + 5 min na sch?odzenie
Kalorie: 297 kcal
T?uszcz: 3,9 g
Wskazówka:
Przyrz?dzanie grzanek.
Wzi?? czerstwy bochenek bia?ego chleba.
Z kromek o grubo?ci 1 1/2 cm usun?? skórk? i pokroi? w kostk?.
Obra? z?bek czosnku i przekroi? na pó?.
Dno patelni pokry? pó?centymetrow? warstw? oleju, doda? czosnek i podgrza?.
Usun?? czosnek, kiedy si? zrumieni, wrzuci? pokrojone pieczywo, sma?y? mieszaj?c, a? grzanki b?d? z?ote ze wszystkich stron.
Szybko wyj?? i osuszy? na papierowym r?czniku.
Porcjowanie kurczaka.
Odkroi? udko z nó?k? wstawi?, nast?pnie odci?? nó?k? w stawie kolanowym.
Odkroi? skrzyde?ka.
Odci?? piersi od grzbietu wzd?u? cienkich ko?ci ?ebrowych po obu stronach.
Przekroi? ko?? piersiow?.
Ka?d? pier? przekroi? na pó?.
Przyrz?dzanie lekko ?ci?tego jajka.
W ma?ym rondelku zagotowa? wod?.
Wy??czy? ogie?.
Do wody w?o?y? jajko o temperaturze pokojowej na 1 minut?.
Jajko prosto z lodówki trzyma? w wodzie przez 1 1/2 minuty.

3.3529411764706
Głosowało: 17 osób
Opinie o Sa?atka cesarska z kurczakiem
Pyszna - Pawe? (cbm) [10.05 19:32]
Bardzo dobra... szuka?em przepisu na sos do tej sa?atki i ten co ty znalaz?em jest pyszny. Dzi?kuje
 
sa?ata jest OK - mandaryna [28.06 8:16]
Ni i jest jeszcze lodowa i z pomidorami, ale ja tylko ta?cz? i nic wi?cej Pozdrawiam. sa?ata cesarska to sa?atka cesarska
 
salatka cesarska - Zdzisia [16.07 10:31]
Pierwszy raz jad?am j? w Budapeszcie w Bacaracie, wspania?a, robi? j? dosy? cz?sto.
 

Dodaj opinię o Sa?atka cesarska z kurczakiem:

Imię lub pseudonim:
Temat:
Twoja opinia:
Twoja ocena:
1 2 3 4 5