Sałatka cesarska z kurczakiem

Przepisy kulinarne
 szukaj
Twoja Reklama
Wasze przepisy
Dodaj przepis
Przyprawy
Owoce morza
Składniki żywieniowe
Witaminy i minerały
Diety
Słownik pojęć
Savoir Vivre
Kontakt
 polecane
TELEWIZORY

TOP TELEWIZORY

TELEWIZORY OPINIE

TELEWIZOR LED

NOWY TELEWIZOR

RANKING TELEWIZORÓW

Samsung

Lg

Panasonic

Sony

Shops

TyLed
Dania główne Sałatki Przystawki Zupy i przekąski  

Sałatka cesarska z kurczakiem

Składniki:
  • 2 filety z piersi kurczaka
  • 1 zmiażdżony ząbek czosnku
  • sól i pieprz
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 sałata rzymska
Sos
  • 2 filety anchois
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 1/2 łyżki soku z cytryny
  • l/2 łyżeczki soli
  • l/4 łyżeczki pieprzu
  • 1 lekko ścięte jajko
  • szczypta mielonej gorczycy
  • 1 łyżeczka sosu Worcestershire
  • l/4 szklanki parmezanu
  • 1 szklanka grzanek czosnkowych wiórki parmezanu do dekoracji
Sposób przygotowania:
  • 1 Z filetów usunąć błonki.
  • Połączyć czosnek, sól, pieprz, oliwę i sok z cytryny, polać mięso, przykryć i marynować w lodówce przez 30 minut.
  • Nagrzać grill elektryczny lub węglowy.
  • Przypiekać nad ogniem filety przez 1 minutę z każdej strony, potem opiekać przez 3 minuty.
  • Odłożyć na 5 minut, po czym pokroić w skośne plasterki o grubości l/2 cm.
  • 2 Rozdzielić liście sałaty, usunąć zewnętrzne liście, dokładnie wymyć.
  • Odsączyć z wody, osuszyć, zawijając w czystą ściereczkę i potrząsając nią.
  • Ciemniejsze liście podzielić na mniejsze kawałki, a jaśniejsze pozostawić w całości.
  • Przykryć i włożyć do lodówki.
  • 3 Filety anchois przełożyć do miseczki i rozdrobnić widelcem, dodając stopniowo oliwę, a następnie sok z cytryny, doprawić solą i pieprzem.
  • Dołożyć lekko ścięte jajko, dokładnie wybierając białko.
  • Delikatnie zamieszać.
  • Dodać gorczycę i sos Worcestershire.
  • 4 Dodać liście sałaty, wymieszać delikatnie, ale starannie, równocześnie posypując startym parmezanem.
  • Dodać kawałki kurczaka i grzanki, zamieszać.
  • Udekorować całymi liśćmi sałaty i wiórkami parmezanu.
  • Podawać od razu.
Uwagi:
 
Porcje: 5 Przygotowanie: 8 min + marynowanie
Gotowanie: 8 min + 5 min na schłodzenie
Kalorie: 297 kcal
Tłuszcz: 3,9 g
Wskazówka:
Przyrządzanie grzanek.
Wziąć czerstwy bochenek białego chleba.
Z kromek o grubości 1 1/2 cm usunąć skórkę i pokroić w kostkę.
Obrać ząbek czosnku i przekroić na pół.
Dno patelni pokryć półcentymetrową warstwą oleju, dodać czosnek i podgrzać.
Usunąć czosnek, kiedy się zrumieni, wrzucić pokrojone pieczywo, smażyć mieszając, aż grzanki będą złote ze wszystkich stron.
Szybko wyjąć i osuszyć na papierowym ręczniku.
Porcjowanie kurczaka.
Odkroić udko z nóżką wstawię, następnie odciąć nóżkę w stawie kolanowym.
Odkroić skrzydełka.
Odciąć piersi od grzbietu wzdłuż cienkich kości żebrowych po obu stronach.
Przekroić kość piersiową.
Każdą pierś przekroić na pół.
Przyrządzanie lekko ściętego jajka.
W małym rondelku zagotować wodę.
Wyłączyć ogień.
Do wody włożyć jajko o temperaturze pokojowej na 1 minutę.
Jajko prosto z lodówki trzymać w wodzie przez 1 1/2 minuty.

3.25
Głosowało: 16 osób
Opinie o Sałatka cesarska z kurczakiem
Pyszna - Paweł (cbm) [10.05 21:32]
Bardzo dobra... szukałem przepisu na sos do tej sałatki i ten co ty znalazłem jest pyszny. Dziękuje
 
sałata jest OK - mandaryna [28.06 10:16]
Ni i jest jeszcze lodowa i z pomidorami, ale ja tylko tańczę i nic więcej Pozdrawiam. sałata cesarska to sałatka cesarska
 
salatka cesarska - Zdzisia [16.07 12:31]
Pierwszy raz jadłam ją w Budapeszcie w Bacaracie, wspaniała, robię ją dosyć często.
 

Dodaj opinię o Sałatka cesarska z kurczakiem:

Imię lub pseudonim:
Temat:
Twoja opinia:
Twoja ocena:
1 2 3 4 5