Sałatka cesarska z kurczakiem

Przepisy kulinarne
 szukaj
Twoja Reklama
Wasze przepisy
Dodaj przepis
Przyprawy
Owoce morza
Składniki żywieniowe
Witaminy i minerały
Diety
Słownik pojęć
Savoir Vivre
Kontakt
 polecane
TELEWIZORY

TOP TELEWIZORY

TELEWIZORY OPINIE

TELEWIZOR LED

NOWY TELEWIZOR

RANKING TELEWIZORÓW

Samsung

Lg

Panasonic

Sony

Shops

TyLed

Przedszkole
Dania główne Sałatki Przystawki Zupy i przekąski  

Sałatka cesarska z kurczakiem

Składniki:
  • 2 filety z piersi kurczaka
  • 1 zmiażdżony ząbek czosnku
  • sól i pieprz
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 sałata rzymska
Sos
  • 2 filety anchois
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 1/2 łyżki soku z cytryny
  • l/2 łyżeczki soli
  • l/4 łyżeczki pieprzu
  • 1 lekko ścięte jajko
  • szczypta mielonej gorczycy
  • 1 łyżeczka sosu Worcestershire
  • l/4 szklanki parmezanu
  • 1 szklanka grzanek czosnkowych wiórki parmezanu do dekoracji
Sposób przygotowania:
  • 1 Z filetów usunąć błonki.
  • Połączyć czosnek, sól, pieprz, oliwę i sok z cytryny, polać mięso, przykryć i marynować w lodówce przez 30 minut.
  • Nagrzać grill elektryczny lub węglowy.
  • Przypiekać nad ogniem filety przez 1 minutę z każdej strony, potem opiekać przez 3 minuty.
  • Odłożyć na 5 minut, po czym pokroić w skośne plasterki o grubości l/2 cm.
  • 2 Rozdzielić liście sałaty, usunąć zewnętrzne liście, dokładnie wymyć.
  • Odsączyć z wody, osuszyć, zawijając w czystą ściereczkę i potrząsając nią.
  • Ciemniejsze liście podzielić na mniejsze kawałki, a jaśniejsze pozostawić w całości.
  • Przykryć i włożyć do lodówki.
  • 3 Filety anchois przełożyć do miseczki i rozdrobnić widelcem, dodając stopniowo oliwę, a następnie sok z cytryny, doprawić solą i pieprzem.
  • Dołożyć lekko ścięte jajko, dokładnie wybierając białko.
  • Delikatnie zamieszać.
  • Dodać gorczycę i sos Worcestershire.
  • 4 Dodać liście sałaty, wymieszać delikatnie, ale starannie, równocześnie posypując startym parmezanem.
  • Dodać kawałki kurczaka i grzanki, zamieszać.
  • Udekorować całymi liśćmi sałaty i wiórkami parmezanu.
  • Podawać od razu.
Uwagi:
 
Porcje: 5 Przygotowanie: 8 min + marynowanie
Gotowanie: 8 min + 5 min na schłodzenie
Kalorie: 297 kcal
Tłuszcz: 3,9 g
Wskazówka:
Przyrządzanie grzanek.
Wziąć czerstwy bochenek białego chleba.
Z kromek o grubości 1 1/2 cm usunąć skórkę i pokroić w kostkę.
Obrać ząbek czosnku i przekroić na pół.
Dno patelni pokryć półcentymetrową warstwą oleju, dodać czosnek i podgrzać.
Usunąć czosnek, kiedy się zrumieni, wrzucić pokrojone pieczywo, smażyć mieszając, aż grzanki będą złote ze wszystkich stron.
Szybko wyjąć i osuszyć na papierowym ręczniku.
Porcjowanie kurczaka.
Odkroić udko z nóżką wstawię, następnie odciąć nóżkę w stawie kolanowym.
Odkroić skrzydełka.
Odciąć piersi od grzbietu wzdłuż cienkich kości żebrowych po obu stronach.
Przekroić kość piersiową.
Każdą pierś przekroić na pół.
Przyrządzanie lekko ściętego jajka.
W małym rondelku zagotować wodę.
Wyłączyć ogień.
Do wody włożyć jajko o temperaturze pokojowej na 1 minutę.
Jajko prosto z lodówki trzymać w wodzie przez 1 1/2 minuty.

3.25
Głosowało: 16 osób
Opinie o Sałatka cesarska z kurczakiem
Pyszna - Paweł (cbm) [10.05 21:32]
Bardzo dobra... szukałem przepisu na sos do tej sałatki i ten co ty znalazłem jest pyszny. Dziękuje
 
sałata jest OK - mandaryna [28.06 10:16]
Ni i jest jeszcze lodowa i z pomidorami, ale ja tylko tańczę i nic więcej Pozdrawiam. sałata cesarska to sałatka cesarska
 
salatka cesarska - Zdzisia [16.07 12:31]
Pierwszy raz jadłam ją w Budapeszcie w Bacaracie, wspaniała, robię ją dosyć często.
 

Dodaj opinię o Sałatka cesarska z kurczakiem:

Imię lub pseudonim:
Temat:
Twoja opinia:
Twoja ocena:
1 2 3 4 5