Makaron ry?owy z orzeszkami i szparagami po wietnamsku

Przepisy kulinarne
 szukaj
Twoja Reklama
Wasze przepisy
Dodaj przepis
Przyprawy
Owoce morza
Składniki żywieniowe
Witaminy i minerały
Diety
Słownik pojęć
Savoir Vivre
Kontakt
 polecane
TELEWIZORY

TOP TELEWIZORY

TELEWIZORY OPINIE

TELEWIZOR LED

NOWY TELEWIZOR

RANKING TELEWIZORÓW

Samsung

Lg

Panasonic

Sony

Shops

TyLed

Przedszkole

Telewizory
Dania główne Sałatki Przystawki Zupy i przek±ski  

Makaron ry?owy z orzeszkami i szparagami po wietnamsku

Sk?adniki:
  • 3 ?y?ki octu ry?owego (lub z bia?ego wina)
  • 1 ?y?ka cukru
  • 1 szalotka pokrojona na cienkie plasterki
  • 225 g suchego makaronu ry?owego
  • 2 p?czki szparagów
  • 1/3 szklanki siekanej ?wie?ej mi?ty
  • 1/3 szklanki siekanej ?wie?ej kolendry
  • 1 d?ugi ogórek, obrany, bez pestek
  • 1 pokrojony w cienkie plasterki
  • 6 drobno pokrojonych dymek
  • 3 pod?u?ne pomidory pokrojone
  • w drobn? kostk?
  • 1/4 szklanki pra?onych orzeszków ziemnych, grubo posiekanych
  • sok z 2 limonek
  • 2 ?y?eczki sosu rybnego
  • 2 ?y?ki oliwy z oliwek
  • 1/2 ?y?eczki p?atków suszonego chili (niekoniecznie)
Sposób przygotowania:
  • 1 Rozrabiamy ocet z cukrem i polewamy plasterki szalotki.
  • Marynujemy 1 godz., co jaki? czas mieszaj?c.
  • 2 Gotujemy makaron wed?ug wskazówek na opakowaniu (zazwyczaj tylko zalewa si? go wrz?tkiem na 5 min; mo?na te? gotowa? 1?2 min, nast?pnie odcedzi? i natychmiast zahartowa? zimn? wod?).
  • 3 Odcinamy zdrewnia?e cz??ci szparagów i kroimy reszt? na kawa?ki o d?ugo?ci 2 cm.
  • Gotujemy w osolonej wodzie 2 min lub, a? nabior? ?ywej zielonej barwy i zmi?kn?, ale nie b?d? rozgotowane.
  • Hartujemy w zimnej wodzie.
  • 4 Mieszamy makaron z marynat? cebulow?, gdy jest jeszcze ciep?y.
  • Nast?pnie tniemy go na mniejsze kawa?ki, u?ywaj?c kuchennych no?yczek.
  • 5 Dodajemy do makaronu szparagi, zio?a, ogórek, dymk?, pomidory i orzeszki; wszystko dok?adnie mieszamy.
  • 6 Mieszamy sok z cytryny, sos rybny, oliw? i p?atki chili, polewamy sa?atk?.
Uwagi:
 
Porcje: 4
Przygotowanie: 10 min
Gotowanie: 10 min
Kalorie: 335 kcal
T?uszcz: 14 g

3.2
Głosowało: 5 osób

Dodaj opinię o Makaron ry?owy z orzeszkami i szparagami po wietnamsku:

Imię lub pseudonim:
Temat:
Twoja opinia:
Twoja ocena:
1 2 3 4 5