Puree ziemniaczane z czosnkiem

Przepisy kulinarne
 szukaj
Twoja Reklama
Wasze przepisy
Dodaj przepis
Przyprawy
Owoce morza
Składniki żywieniowe
Witaminy i minerały
Diety
Słownik pojęć
Savoir Vivre
Kontakt
 polecane
TELEWIZORY

TOP TELEWIZORY

TELEWIZORY OPINIE

TELEWIZOR LED

NOWY TELEWIZOR

RANKING TELEWIZORÓW

Samsung

Lg

Panasonic

Sony

Shops

TyLed

Przedszkole

Telewizory
Dania główne Sałatki Przystawki Zupy i przek±ski  

Puree ziemniaczane z czosnkiem

Sk?adniki:
  • 1 kg du?ych ziemniaków pokrojonych na kawa?ki
  • 3 ?y?ki oliwy z oliwek
  • 2 g?ówki czosnku rozdzielone na z?bki i obrane
  • 1 posiekana czerwona cebula
  • 3 ?y?ki g?stej, kwa?nej ?mietany
  • 4 ?y?ki posiekanego szczypiorku
  • sól i czarny pieprz
Sposób przygotowania:
  • 1 Gotujemy ziemniaki do mi?kko?ci w osolonej wodzie 15?20 min.
  • 2 W tym czasie, na ?rednim ogniu, rozgrzewamy oliw? w rondlu o grubym dnie.
  • Wsypujemy czosnek i sma?ymy powoli 10-15 min, a? zmi?knie i b?dzie zloty na brzegach.
  • Wyjmujemy czosnek i odstawiamy.
  • Na oliw? wrzucamy cebul? i sma?ymy do mi?kko?ci 10 min.
  • 3 Odcedzamy ziemniaki.
  • Dodajemy czosnek, cebul? i oliw?.
  • Rozgniatamy na jednolit? mas?.
  • Na ko?cu dodajemy ?mietan?, szczypiorek i przyprawy.
  • Bardzo dok?adnie mieszamy.
Uwagi:
 
Porcje: 4
Przygotowanie: 15 min
Gotowanie: 50 min
Kalorie: 385 kcal
T?uszcz: 16 g

4.0384615384615
Głosowało: 26 osób
Opinie o Puree ziemniaczane z czosnkiem
Palce lizac! - Urs [19.05 16:40]
Pyyyyyyyyyyyyyyyyyychota!
 
mniaaaaaaam :))) - paulinka [27.06 7:58]
naprawde pychotka!!!
 
podmiana - Halszczak [17.11 19:42]
zamiast kwa?nej, dodaj s?odk? 30%, lekko podgrzan? (np. w mikrofali), zupe?nie inny smak
 
:)) - maue [16.03 23:23]
nareszcie stronka ze zdjeciami dan :))
 
To jest puree! - wolek68 [27.08 17:30]
To oczym tu mówicie to nie puree!Tylko nadaje si? jako klej do tapet. Aby zrobi? puree trzeba pierw ziemniki przez pó? godziny trzyma? w wodzie o temp.60stopni aby pory skrobiowe sie zamkne?y(bo inaczej to klej wyjdzie)Pó?niej ugotowa? i zimn? wod? op?óka?. Nast?pnie przepu?ci? prze wyciskarke i wymiesza? z mas?em. Nastenie przetrze? przez sito i wymiesza? z mlekiem. I to jest dopiero puree,rewelacja! Mo?na trzyma? pare dni w lodówie i tylko wod? rozcie?czy?. Spróbójcie zrobi? klej i puree,i porównajcie smak!!
 
Czosnek Czosnek Czosnek - Ewa [01.11 19:04]
ZA DUZO CZOSNKU
 
Bzdury! - Kucharz [07.03 10:19]
Ludzie! Co za bzdury. To jest klej do tapet a nie Puree! Gotuj?c zimniaki od razu uwalniamy wszystkie skrobia i powstaje klej do tapet. Prawdziwy smak uzyskujemy gdy ziemniaki pole?? przez 30 minut w wodzie o temp. oko?o 60-62 stopni C, a nast?pnie je ugotujemy. Ten zabieg powoduje powstanie ?elu, który jak wiadomo utrzymuje bardzo dobrze smaki (opis skrócony). Smacznego.
 
moje puree - ggsp [03.10 22:20]
ugotowa? ziemniaki,doda? mas?o i mleko.potem zmiksowa?,jak nie mia?em robota kuchennego to dok?adnie gniot?em widelcem.wszystkim smakowa?o.
 
pure ziemniaczane z czosnkiem - kamyczek105 [07.02 16:22]
mniam mniam palce lizac, mój ch?opak mi liza? ja mu to zrobi?am:=))))
 
a tam skrobia!!! - iwa [27.02 15:25]
proponuj? doda? pieprzu zio?owego dla tych którzy preferuj? na ostro:))pycha
 

Dodaj opinię o Puree ziemniaczane z czosnkiem:

Imię lub pseudonim:
Temat:
Twoja opinia:
Twoja ocena:
1 2 3 4 5