Dauphinoise ziemniaczano-cebulowe

Przepisy kulinarne
 szukaj
Twoja Reklama
Wasze przepisy
Dodaj przepis
Przyprawy
Owoce morza
Składniki żywieniowe
Witaminy i minerały
Diety
Słownik pojęć
Savoir Vivre
Kontakt
 polecane
TELEWIZORY

TOP TELEWIZORY

TELEWIZORY OPINIE

TELEWIZOR LED

NOWY TELEWIZOR

RANKING TELEWIZORÓW

Samsung

Lg

Panasonic

Sony

Shops

TyLed

Przedszkole

Telewizory
Dania główne Sałatki Przystawki Zupy i przek±ski  

Dauphinoise ziemniaczano-cebulowe

Sk?adniki:
  • 2 ?y?eczki mas?a i troch? do wysmarowania naczynia
  • 680 g ziemniaków
  • 3 cienko pokrojone cebule
  • sól i czarny pieprz
  • 1 ?y?eczka ?wie?o zmielonej ga?ki muszkato?owej
  • 2 szklanki chudej ?mietany
Sposób przygotowania:
  • 1 Rozgrzewamy piekarnik i smarujemy p?ytkie naczynie ?aroodporne.
  • Cienko kroimy ziemniaki, najlepiej za pomoc? specjalnego ostrza w malakserze.
  • 2 Uk?adamy ziemniaki i cebul? warstwami, ka?d? warstw? posypuj?c przyprawami.
  • Na górze powinna si? znale?? warstwa ziemniaków.
  • Polewamy warzywa ?mietan?, a wierzch posypujemy wiórkami mas?a.
  • Ustawiamy na najni?szej pó?ce w piekarniku i pieczemy godzin?, a? zapiekanka b?dzie z?ota.
Uwagi:
 
Piec w temperaturze: 180°C
Porcje: 4
Przygotowanie: 15 min
Pieczenie: 1 godz.
Kalorie: 425 kcal
T?uszcz: 24 g
Ta francuska zapiekanka jest bardzo prosta, a ?mietana pokrywaj?ca warstwy cebuli i ziemniakóiu nadaje jej niezwyk?y smak.
T? przystawk? mo?emy zachowa? na specjalne okazje.

3.8
Głosowało: 5 osób
Opinie o Dauphinoise ziemniaczano-cebulowe
Dauphinoise ziemniaczano-cebulowe - casiek [01.04 7:40]
dla mnie REWELACJA!!!!!Ja uwielbiam ziemnieki i wszystko co z nich jest zrobione, a ta zapiekanka jest szybka, prosta w obs?udze i rewelacyjnie smakuje. Tylko szkoda , ze piecze sie ca?a godzin?.
 

Dodaj opinię o Dauphinoise ziemniaczano-cebulowe:

Imię lub pseudonim:
Temat:
Twoja opinia:
Twoja ocena:
1 2 3 4 5