 |
polecane |
 |
|
 |
 |
 |
|
 ZIELE LAUROWE Liście laurowe rosną na niewielkich, wiecznie zielonych drzewach laurowych. Jako przyprawy używa się wysuszonych liści z drzewa laurowego. Liść laurowy zwany też
jest Wawrzynem albo Liściem Bobkowym. Uprawiany jest w krajach Morza Śródziemnego i na wybrzeżach Morza Czarnego.
Właściwości Zawierją olejki eteryczne, garbniki i związki goryczowe.
Zastosowanie Poprawiają smak wielu zup (ziemniaczana, grochowa, fasolowa, kapuśniak, żur),
flaków, potraw mięsnych, zwłaszcza z dziczyzny i wołowiny. Wzbogacają smakowo
sosy, gulasze, galarety, gotowane ryby oraz potrawy z raków i krabów. Liście
laurowe są niezastąpionym dodatkiem do marynat warzywnych (ogórki, buraki, kapusta), mięsnych, rybnych i grzybów. Używa się ich również do peklowania
mięsa, aromatyzowania rosołów, do potraw duszonych, do pieczeni, do budyniu.
Wchodzą z skład słynnego "bouquet garni" (kuchnia francuska).
W medycynie używa się liście laurowe do sporządzania esencji i maści przy schorzeniach reumatycznych. Przyprawa posiada właściwości pobudzające apetyt i ułatwiające trawienie. Wykorzystywano ją w leczeniu reumatyzmu, wysypki, bólów uszu i głowy.
Grecy zakładali wieńce laurowe na skronie swoich bohaterów, poetów, czy zwycięzców starożytnych olimpiad.
Mają właściwości halucynogenne. Liść laurowy jest doskonałym środkiem zapobiegającym szkodnikom jeden lub dwa listki włożone do pojemnika z mąką, ryżem czy innymi produktami odstraszają wołki zbożowe. Liście laurowe w szafie, szufladach, będą skutecznie odstraszać karaluchy.
Liście laurowe dodaje się na początku gotowania. Przed podaniem należy je usunąć z jedzenia, by danie nie nabrało gorzkiego smaku.
|
|
 |
 |
 |
|