Kurkuma

Przepisy kulinarne
 szukaj
Twoja Reklama
Wasze przepisy
Dodaj przepis
Przyprawy
Owoce morza
Składniki żywieniowe
Witaminy i minerały
Diety
Słownik pojęć
Savoir Vivre
Kontakt
 polecane
Karma dla psa
Karma dla psa dla psów pieska
Karma dla kota
Karma dla kota kotka kotów karmy
Sklep zoologiczny
internetowy sklep zoologiczny
Żwirek dla kota
Najlepszy żwirek dla kota
Przyprawy Kurkuma  


KURKUMA
Pochodzi z południowej Azji, uprawiana głównie we Wschodnich Indiach, Chinach, Japonii, na Jawie i w Ameryce Środkowej. Jest to podzwrotnikowa wieloletnia roślina z rodziny imbirowatych, która ma silny zapach i ostry palący smak.Kurkuma oczyszcza organizm, przyspiesza metabolizm, dba o narządy układu pokarmowego, dodaje energii, oraz wzmacnia układ odpornościowy. Kurkuma nazywana jest też ostryżem. Obejmuje on ponad 70 gatunków ciepłolubnych bylin. Obecnie głównym producentem kurkumy są Indie, uprawia się ją także w Indonezji, Chinach, Bangladeszu, w Ameryce Południowej i na wyspach Morza Karaibskiego.

Zastosowanie
Mieloną kurkumę używa się do barwienia ryżu, makaronu i warzyw konserwowanych w occie. Przyprawia się nią sosy, potrawy z drobiu, zupy kremowe i omlety. Dobrze komponuje się z daniami z fasoli i z soi. Szczypta kurkumy dodana do ciasta drożdżowego lub biszkoptowego nada mu atrakcyjny żółty kolor. Posiada także lecznicze właściwości: pomaga zwalczać kamienie żółciowe, działa bakteriobójczo i przeciwzapalnie, zwłaszcza w chorobach skóry, działa rozkurczowo, bakteriobójczo i wzmaga wydzielanie żółci. Stosuje się w leczeniu chorób reumatycznych, serca i wątroby, wzmacnia system nerwowy oraz leczniczo stosowana przez medycynę ajurwedyjską.. Wchodzi w skład curry gdzie oprócz kurkumy jest dodawany czarny pieprz. Najwazniejszym składnikiem pieprzu jest piperyna, odpowiedzialna za ostry smak i zapach przyprawy. Odgrywa wazną rolę w przyswajalności kurkuminy przez nasz układ trawienny. Mała szczypta piperyny znacząco poprawia przyswajalność. W w kuchni indyjskiej curry łączy się z tłuszczem przez co dostępność kurkuminy dla organizmu zwiększa się w ten sposób aż ośmiokrotnie. Sporządza się z niej maseczki pielęgnacyjne.