 |
polecane |
 |
|
 |
 |
 |
|
 IMBIR Jest to bylina dorastająca do 1 m wysokości, wśród których rozróżnia się ok. 80
gatunków pochodzących z tropikalnej Azji i Oceanii. Roślina ma kłącze podziemne
(o wielkości od 15 do 50 cm), płaskie, silnie rozgałęzione, z którego wyrastają
łodygi, z dużymi, lancetowatymi liśćmi. Na końcach krótszych pędów kwiatowych
występują gęsto kwiaty, wydzielające szczególnie piękny zapach. Imbir suszony jest
zwykle produkowany z kłączy zbieranych po 8-10 miesiącach od posadzenia.
Ojczyzną imbiru są kraje azjatyckie. W XIII wieku Arabowie przenieśli imbir do Afryki Wschodniej, Portugalczycy na początku XVI wieku - do Afryki Zachodniej,
a Hiszpanie na wyspy Morza Karaibskiego. Uprawiany głównie w Indiach, Malezji, Chinach i w Brazylii.
Właściwości Kłącze zawiera dużo olejków eterycznych, skrobię, estry, żywicę i substancje zwaną gingerolem, o ostrym, palącym charakterystycznym smaku.
Zastosowanie Ma zastosowanie do wyrobu niektórych wędlin i likierów. Słynne są pierniczki,
ciasteczka i chleby imbirowe, znakomite są herbaty oraz popularne piwo imbirowe.
Imbiru dodaje się również do wielu innych potraw, np. do sałatek owocowych,
marmolad, rosołu z kury, sosów, pasztetu i flaków. Uszlachetnia też bardzo kwaśne
mleko i chłodniki przyrządzane na podstawie zsiadłego mleka lub kefiru. Można go
dodawać do czerwonej kapusty, wszelkich pikantnych potraw z mięsa wieprzowego
oraz do sosów ziołowych i owocowych, w których skład wchodzi wino. Imbir ma
także duże zastosowanie przy wyrobie gatunkowych napojów alkoholowych. Jest
on ważnym składnikiem proszku curry i wielu innych mieszanek. Dodaje się go do herbatników, puddingów, pikli, a także wielu azjatyckich dań z warzyw. Służy do
aromatyzowania kompotów, grzanego wina oraz piwa. Jest dodawany także do marynat z dyni i ogórków.
Wchodzi w skład curry.
Imbir stanowi źródło otrzymywania leków przeciwreumatycznych,
reumatyzm, alergię, choroby serca. Używany jest również do obniżenia
ciśnienia i obniżenia poziomu cholesterolu we krwi. Na co dzień uśmierza ból
głowy, koi rozstrój żołądka, łagodzi bóle menstruacyjne. Badaczom udało
się potwierdzić niektóre właściwości lecznicze imbiru np. na obrzęki zawarty w nim olejek eteryczny działa moczopędnie, reguluje pracę
woreczka żółciowego, przeciwdziała nadmiarowi gazów w jelitach oraz zmniejsza wydzielanie kwasów żołądkowych. Wskazane jest płukanie na
bolące gardło i drapanie w gardle, łagodzi kaszel. Działa odkażająco i
odświeżająco pozostawiając miły zapach w ustach nudności i mdłości przeciwdziała mdłościom po narkozie i chemioterapii. Działanie
przeciwwymiotne preparatów otrzymanych z kłącza imbiru potwierdzone zostało w licznych badaniach klinicznych.
Przedawkowanie imbiru może zepsuć nieodwracalnie smak potrawy.
Dlatego należy stosować go z dużym umiarem.
|
|
 |
 |
 |
|