Wasze przepisy: mój sernik-łatwy do zrobieńia i pyszny do jedzenia

Przepisy kulinarne
 szukaj
Twoja Reklama
Wasze przepisy
Dodaj przepis
Przyprawy
Owoce morza
Składniki żywieniowe
Witaminy i minerały
Diety
Słownik pojęć
Savoir Vivre
Kontakt
 polecane
telewizory led

Laptopy

Tablety

Smartfony
Ciasta kruche Ciasta drożdżowe Ciasta biszkoptowe Ciasta z czekoladą Ciasteczka Serniki  

mój sernik-łatwy do zrobieńia i pyszny do jedzenia

Składniki:
  • masa serowa;
  • 1 kg sera - najlepiej śmietankowy
  • 1 kostka masła
  • 7-8 jajek
  • 1.5 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 opakowanie sernix - jest niezawodny ale też może być budyń waniliowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ciasto na spód:
  • 0.5 masła lub margaryny
  • 0.5 szklanki cukru
  • 1.5 szklanki mąki
  • 3 żółtka
  • 1 łyżka smalcu
  • kilka brzoskwiń z puszki
  • piana z 3 żółtek z dodatkiem 2-3 łyżek cukru pudru
Sposób przygotowania:
  • masa serowa:
  • utrzeć razem - masło, żółtka, cukier, cukier waniliowy
  • następnie połączyć z serem i sernixem lub budyniem
  • z żółtek ubić sztywną pianę i na koniec dodać do masy serowej delikatnie mieszając
  • ciasto na spód:
  • składniki zagnieść, podielić na dwie części i ( jedna na spód druga na krószonkę na wierzch masy serowej) włożyć do zamrażalnika na około 2 godziny
  • jedną z części ciasta wyłóżyć blaszkę lub tortownicę - podpieć w nagrzanym piekarniku około 10 min
  • położyć masę serową na podpieczonym spodzie
  • ubitą na sztywno pianę z 3 białek i cukru pudru położyć na masie serowej
  • brzoskwinie z puszki pokroić na kawałki i położyć na pianę
  • na wierzch, druga część ciasta zetrzeć na tarce z dużymi oczkami
  • pieć około 1 godziny temperatura początkowo 160 C pod koniec pieczenia zwiększyć do 180 C
  • zostawić do wystygnięcia - smacznego
Uwagi:
 
sernix można kupić w każdum sklepie
najlepszy ser to śmietankowy bo nie trzeba go mielić, ser twarogowy trzeba mielić 3 razy aby uzyskać gładką masę i czasem należy dodać mleka żeby nie był such
ten sernik jest pyszny i zawsze się udaje !
Przepis dodał(a): ula
mój sernik-łatwy do zrobieńia i pyszny do jedzenia

3.125
Głosowało: 8 osób
Opinie o mój sernik-łatwy do zrobieńia i pyszny do jedzenia
Przepis - Monika [22.12 0:58]
Ten przepis jest napisany troche dziwnie. Do czego trzeba dodac smalcu? A proszek do pieczenia podejrzewam,ze trzeba dodac do ciasta,a nie do masy serowej.
 
przepis - kaczula [09.03 11:07]
Podając przepis na ciasto,trzeba wszystkie składniki nazywać po imieniu,a w tym przepisie są dwie porcje żółtek.Jeżeli taki przepis będzie robiła osoba która piecze rzadko to sernik jej nie wyjdzie.
 

Dodaj opinię o mój sernik-łatwy do zrobieńia i pyszny do jedzenia:

Imię lub pseudonim:
Temat:
Twoja opinia:
Twoja ocena:
1 2 3 4 5