Wasze przepisy: Makowiec KrólewskiPiernik piwosz

Przepisy kulinarne
 szukaj
Twoja Reklama
Wasze przepisy
Dodaj przepis
Przyprawy
Owoce morza
Składniki żywieniowe
Witaminy i minerały
Diety
Słownik pojęć
Savoir Vivre
Kontakt
 polecane
przepisy kulinarne
Ciasta kruche Ciasta droĹĽdĹĽowe Ciasta biszkoptowe Ciasta z czekolad± Ciasteczka Serniki  

Makowiec KrólewskiPiernik piwosz

Sk?adniki:
  • Ciasto:
  • - 40 dag m?ki
  • - 25 dag cukru
  • - 6 jajek
  • - 10 ?y?ek mleka
  • - kostka mas?a lub margaryny
  • - cukier waniliowy
  • - ma?y proszek do pieczenia
  • Masa makowa:
  • - 30 dag maku
  • - pó? kostki mas?a lub margaryny
  • - 2 jajka
  • - 3 ?y?ki powide? ?liwkowych
  • - pó? szklanki bakalii (rodzynki, orzechy w?oskie, migda?y, sma?ona skórka pomara?czowa)
  • - 2 krople aromatu migda?owego
Sposób przygotowania:
  • ?ó?tka oddzieli? od bia?ek. Mas?o utrze? na puch z cukrem oraz cukrem waniliowym i ca?y czas ucieraj?c, dodawa? powoli ?ó?tka. Nast?pnie na przemian dodawa? m?k? wymieszan? z proszkiem do pieczenia i mleko.
  • Z bia?ek ubi? sztywn? pian?, doda? do ciasta i delikatnie, ale bardzo starannie wymiesza?. Po?ow? ciasta wy?o?y? na nat?uszczon? blaszk? i odstawi?.
  • Mak sparzy?, dok?adnie ods?czy? na sicie i zemle? dwa razy. Nast?pnie utrze? z cukrem, mas?em i jakami. Na koniec wymiesza? z bakaliami, powid?ami i aromatem.
  • Mas? makow? nabiera? ?y?k? i na cie?cie, jeden obok drugiego, k?a?? kopczyki. Nast?pnie wyla? pozosta?e ciasto. Piec oko?o 45 minut w temp. 200°C. Przestudzony makowiec posypa? cukrem pudrem lub polukrowa?.
Uwagi:
 
Przepis doda?(a): Daria
Makowiec Królewski

3.5833333333333
Głosowało: 12 osób

Dodaj opinię o Makowiec KrólewskiPiernik piwosz:

Imię lub pseudonim:
Temat:
Twoja opinia:
Twoja ocena:
1 2 3 4 5