Wasze przepisy: Omlet FU YUNG

Przepisy kulinarne
 szukaj
Twoja Reklama
Wasze przepisy
Dodaj przepis
Przyprawy
Owoce morza
Składniki żywieniowe
Witaminy i minerały
Diety
Słownik pojęć
Savoir Vivre
Kontakt
 polecane
Laptopy

Sklep komputerowy

Smartfony

Drukarki

Sklep zoologiczny
Jajka Warzywa Grzyby Inne jarskie  

Omlet FU YUNG

Sk?adniki:
  • 3/4 szklanki ugotowanego, drobno poci?tego kurczaka, ciel?ciny lub indyka
  • 1/2 szklanki cebuli posiekanej
  • 1/2 szklanki kie?ków fasoli mung
  • 1/2 szklanki selera posiekanego
  • 1/2 szklanki grzybów mu-err poci?tych w paski (lub pieczarek poci?tych w plasterki)
  • 5 du?ych jaj ubitych
  • 1 ?y?eczka soli
  • szczypta bia?ego pieprzu
  • olej g??bokiego sma?enia lub 4 ?y?ki do sma?enia z mieszaniem
  • Sos:
  • 1/2 szklanki bulionu z kurczaka
  • 2 ?y?ki sosu sojowego
  • 1 ?y?ka wina ry?owego
  • szczypta bia?ego pieprzu
  • 1 ?y?ka m?ki kukurydzianej wymieszana z 3 ?y?kami wody
  • 1 ?y?eczka oleju sezamowego
Sposób przygotowania:
  • Wersja ameryka?ska (g??boko sma?ona)
  • 1. Zagotuj w garnku bulion. Dodaj sos sojowy, wino i pieprz. Wy??cz gaz. Wlewaj powoli m?k? z wod? przez ca?y czas mieszaj?c a? sos zg?stnieje. Dodaj sos sezamowy i zamieszaj jeszcze raz.
  • 2. Po??cz ze sob? mi?so, warzywa, jajka, sól, pieprz i dobrze wymieszaj.
  • 3. W woku podgrzej dwie szklanki oleju. Kiedy olej b?dzie bardzo gor?cy roz?ó? na wierzchu 1/4 mieszanki jajecznej. Jajka powinny p?ywa? po powierzchni, kiedy si? zetn?, w?ó? kolejn? porcj?. W ten sposób uformuj 4 omlety. Kiedy dolna cz??? omletów zrobi si? jasnobr?zowa obró? na drug? stron? a? te? zrobi si? br?zowa. U?yj dwóch ?opatek ?eby wyj?? omlety z woka, ?ci?nij lekko aby usun?? nadmiar oleju. Roz?ó? omlety na talerzach\\\\\\\'
  • 4. Podgrzej sos zamieszaj kilkukrotnie, polej omlety i podawaj.
  • Wersja chi?ska (sma?ona z mieszaniem)
  • 1. W woku rozgrzej 2 ?y?ki oleju. Dodaj mi?so i warzywa, sma? krótko mieszaj?c, dodaj sól i pieprz. Mieszaj kolejne 2 min. Wy?ó? wszystko na talerz ?eby lekko przestyg?o. Umyj wok.
  • 2. W misce wymieszaj ubite jajka, mi?so i warzywa.
  • 3. Ponownie rozgrzej olej w woku. Wlej mieszank? jajeczn?, przy pomocy ?opatki przesuwaj lekko w ty? i w przód ?cinaj?c? si? mieszank?. Kiedy omlet si? zetnie odwró? go na drug? stron? i sma? a? brzegi zrobi? si? br?zowe. Zako?cz sma?enie kiedy ?rodek omleta jest wci?? mi?kki. Podawaj gor?cy.
Uwagi:
 
Czas przygotowania: 25 min
Proporcje: dla 4 osób
Omlet Fu Yung sma?ony w g??bokim oleju podawany z sosem jest popularn? chi?sk? potraw? serwowan? w restauracjach w Pó?nocnej Ameryce, jednak w Chinach danie to nie jest sma?one na g??bokim oleju, nie u?ywa si? te? sosu. Przedstawiam tu obie metody przygotowania. Pami?taj, ?e sos stosuj? si? tylko w pierwszej wersji.
PRZEPIS by - ^jastrzab8!
Przepis doda?(a): jastrzab8
jastrzab8_94@o2.pl
Omlet FU YUNG

3.75
Głosowało: 4 osób
Opinie o Omlet FU YUNG
----------------------------- - czekoladunia [23.03 14:13]
to jest nawet dobre trochce ostre
 

Dodaj opinię o Omlet FU YUNG:

Imię lub pseudonim:
Temat:
Twoja opinia:
Twoja ocena:
1 2 3 4 5