Wasze przepisy: Leczo

Przepisy kulinarne
 szukaj
Twoja Reklama
Wasze przepisy
Dodaj przepis
Przyprawy
Owoce morza
Składniki żywieniowe
Witaminy i minerały
Diety
Słownik pojęć
Savoir Vivre
Kontakt
 polecane
Laptopy

Sklep komputerowy

Smartfony

Drukarki

Sklep zoologiczny
Ryby Drób Dziczyzna Pozostałe  

Leczo

Sk?adniki:
  • 2 papryki czerwone (s?odka)
  • 2 papryki zielone
  • 2 papryki ?ó?te
  • 2 papryki bia?e
  • 4 ?redniej wielko?ci pomidory
  • 4 ?redniej wielko?ci cebule
  • 2 kostki roso?owe (drobiowe - koniecznie firmy Knorr poniewa? maj? charakterystyczny smak)
  • 2 ?y?ki pikantnego dobrego keczupu
  • papryka ostra mielona,
  • papryka s?odka mielona
  • chili, dobra podw?dzana kie?basa
  • 1 ?y?ka oleju lub oliwy do sma?enia
  • 1-2 ?y?ki m?ki pszennej
Sposób przygotowania:
  • Papryk? oczy?ci? i pokroi? w cienkie paseczki, cebul? pokroi? w \\\\\\\"talarki\\\\\\\", pomidory spa?y? i obra? ze skórki - pokroi? (dowolnie). Warzywa podzieli? na trzy cz??ci.
  • Do garnka ?redniej wielko?ci wla? troch? wody (tak by zakry?a dno) a nast?pnie doda? jedn? cz??? warzyw. Dusi? na wolnym ogniu a? b?d? mi?kkie.
  • Nast?pnie doda? kolejn? porcj? warzyw i kostki roso?owe. Dobrze wymiesza? i dusi? pod przykryciem na wolnym ogniu. Kie?bas? obra? ze skóry, pokroi? w plasterki i obsma?y? na patelni z dodatkiem oliwy lub oleju. Usma?on? kie?bas? wraz z oliw?, na której si? sma?y?a - i z ostatni? cz??ci? warzyw - doda? do garnka. Dusi? na wolnym odniu stale mieszaj?c. Kiedy warzywa b?d? mi?kkie doprawi? do smaku dodaj? papryk? s?odk?, ostr? i chili oraz keczup. Nast?pnie rozrobi? 2 ?y?ki m?ki z wod? tak by nie powsta?y grudki i wla? na gotuj?c? si? potraw? stale mieszaj?c. Pogotowa? jeszcze chwil?.
  • Podawa? na ciep?o ze ?wierzym bia?ym pieczywem.
Uwagi:
 
Aby leczo wysz?o dobre nalezy doda? ma?o wody. Warzywa dusi? tak by pusci?y sok. W efekcie potrawa jest zrobiona nie na wodzie lecz na soku z papryki i pomidorów.
Do potrawy najlepiej dodawa? tylko - kostki roso?owe Knorr. Maj? one specyficzny charakterystyczny i wyrazisty smak. Ta sama potrawa przygotowana na kostkach roso?owych innych form - za ka?dym razem b?dzie smakowa?a inaczej. Sprawdzi?am to !
Tak samo jest z przyprawami np. papryka mielona. Polecam KAMIS. Te s? zdecydowanie najlepsze. Przyprawa (nawet ta sama lub o takiej samej nazwie), ale kupiona z innej firmy - smakuje inaczej. Dla ciekawostki podam, ?e np. przyprawa Curry z firmy Kamis a z firmy Kotanyi - RÓ?NI SI? SK?ADEM. A to niestety ale zmienia smak potraw. Daltego ka?da potrawa przygotowywana w innym domu (nawet ta sama) smakuje inaczej. Ta sama prosta zasada dotyczty keczupu czy te? koncentratów pomidorowych - tu zostawiam jenak dowolno??. zach?cam do wypróbowania przepisu i ?ycz? smacznego.
Przepis doda?(a): Joleczka
joleczka@gazeta.pl
Leczo

3.7547169811321
Głosowało: 159 osób
Opinie o Leczo
leczo??? - ania [18.05 12:35]
a gdzie cukinia, kabaczek to tez sa glówne sk?adniki lecza!!! Pozdrawiam
 
POPIERAM - TOM [07.07 14:55]
BRAKUJE TU KABACZKA. JEST TO BARDZO SMACZNE WARZYWKO POLECAM
 
!!!!!keczup ble!!!!!!! - paula [16.08 9:20]
kabaczek lub cukinia i bez keczupu!!!!!!!!!
 
swie?y =) - alinak [10.09 16:53]
swierzy pisze si? przez "?", ale przepis jest niez?y ;)
 
leczo - onebe [24.01 21:33]
naprawd? nie widzia?am jeszcze jak ?yje bia?ej papryki, amoze za krótko ?yj? :-(
 
leczo - Iwcia [21.02 14:32]
ok przepis szybko i tanio!!
 
leczo - beti [06.05 18:25]
a gdzie mieso?
 
sk?adniki - MrÓwka [24.05 9:20]
Hmmm....a co z cukini?, bo w domciu u mnie dajemy cebule, papryke (rózne rodzaje) - pomidory i cukinie :) A wszytsko "udusic" i przyprawic ... :)
 
smaczne leczo - sylwunia [09.06 16:36]
Witam:) moj przepis na leczo; kroje kielbaske w kostke potem smaze na zwyklym oleju nastepnie wyciagam i na tym samym oleju smaze papryke i ez wyciagam i pomidorki i tego juz niewyciagam nastepnie wkladam to wszystko razem zalewam koncentratem pomi. na koniec wystarcza przyprawy do smaku smacznego
 
leczo - alex22 [30.01 15:32]
prosto choc dlugo dzieki za nowy chwyt kuchenny ja jeszcze dodaje grzybow troszke do smaku
 
do grubej zochy - podpisANA [17.08 10:03]
ja równie? zdecydowanie wol? sos sojowy zamiast kostki roso?owej !!! raz - ?e wybornie smakuje, dwa - mniej konserwantów !!! pozdrawiam grub? zoche
 
leczo - aneta [21.12 11:52]
Ja zamiast wody i ketchupu daje pikantny sok pomidorowy a zamiast kielbasy parówki drobiowe z Konspolu- pycha!!
 
jedzenie - kamil [14.08 9:49]
bardzo dobre jedzonko palce lizzzzac
 
leczo - ev [20.03 18:03]
mysle ze przepis jest ok. kazdy doprawia dania do swojego gustu
 
nieprawda - nusia [24.03 13:23]
Uwielbiam gotowa? i zrobi?am leczo, by?o smaczne alenie zgadzam si? co do papryki. Zdecydowanie najlepsz?papryk? na rynku ma firma Kotanyi.
 
leczo - aga [10.08 10:53]
Danie bardzo smaczne, w?a?nie zrobi?am, pyyyyyyyyycha. Tanio i smacznie.
 
leczo - Matys [07.07 14:14]
Zgadzam si? z opini? Anety,ale moim zdaniem zatrzepywanie lecza jest zb?dne. Ja dodaje jeszcze troszke do smaku sosu s?odko kwa?neg TAO TAO normalnie pycha!!!!
 
liczo - halina [09.08 12:13]
jestem równiez za tym nie dodawa? wody,ja dodaj? wi?cej przypraw jak: papryk? s?odk? ,du?o zielonej natki,koper, estragon,toszeczk? mi?ty i czosnku.
 
Leczo - Ewa [11.08 14:07]
ja w?a?nie przygotowuj? leczo w/g przepisu pachnie rewelacja mam nadziej? ?e tak samo smakuje:)przepis do?? tani i szybki tylko te? nie znalaz?am bia?ej papryki:)
 
Dobre - Szulamitka [12.08 17:16]
Leczo ?wietne, ja doda?am jeszcze cukini? i oprócz kie?basy parówki.
 
Leczo - beata [23.07 12:04]
Zaraz b?de je robi? wi?c potem oceni?, mam nadziej? ze b?dzie dobre.
 
leczo na pewno pyszne ale... - aga [07.08 14:18]
spaRZy? a nie spa?y? i ?wie?ym a nie ?wierzym:(
 
sosik - gruba zocha [02.08 18:58]
zamiast kostek knorra sos sojowy. moze troche nie ten obszar kulturowy, ale co tam :)))
 
leczko - miki [19.09 11:54]
przepis kompletny i ciekawy, wszystko ok tylko po co ta m?ka... no i "?wie?e" pisze si? przez ?
 
leczo bardzo dobre.. - ...xxx...pitrek [13.10 12:17]
leczo bardzo aromatycznie pachnie w kuchni jak i wcalym domu polecam papryke mielona z firmy(prymat) bardzo smaczne jedzenie POLECAM!!!
 
leczo jajeczka - pipi [14.10 13:19]
przepis bardzo smaczny,ja na koniec wrzucam jeszcze ugotowane i pokrojone jajeczka ,palce liza?.
 
Leczo - Nina [06.01 15:21]
Biala papryka jak z zawodu jestem kucharz tak jeszcze w zyciu nie widzialam bialej papryki,a jak dla mnie to nie jest leczo- hanba;((((
 
Polonisci !!!! - Corax79 [21.12 11:57]
Widz? ze rozpisuja sie tu polonisci , zwracajacy szczególna uwage na pisownie , laicy nie majacy zielonego pojecia o kuchni , zracy Mcdonalda i pieczone kurczaki z Tesco , podniecajac sie przy tym ich smakiem i aromatem , plastikowe kubki smakowe , wychowane na BIC MACU !!!!!!
 
leczo - asiek [07.08 8:53]
KONIECZNIE CUKINIA ZAMIAST KIE?BASY MOZNA DODA? PARÓWKI JAK TEZ JEDNA CEBUL? BIA?A DRUDA CZERWON?!!!!!
 
leczo - shiva77 [13.12 16:59]
Ca?kiem ?atwo si? robi, mi wysz?o! Dzi?ki za przepis. I rzeczywi?cie z chlebem najlepiej smakuje. Wyszed? taki gar ?e jedli?my ju? z makaronem i ry?em i jeszcze spróbujemy z kasz?.
 
Kryptoreklama - Mistrz patelni [30.07 13:11]
przepraszam to jest przepis czy kryptoreklama firmy Kamis !!! :P
 
eksperyment ;) - werona [25.02 12:46]
mój ch?opak poprosi? mnie o pyszn? kolacje.Pomy?la?am ze to dobra okazja przetestowa? ten przepis;) nie zapomn? jednak o kabaczku jak radzi?a Ania(pozdrawiam)ocena b?dzie pó?niej.
 
leczo - adzio [09.05 13:59]
a gdzie cukinie kabaczek ketchap slodki
 
Jeszcze jeden sk?adnik - Qb [09.05 14:20]
Polecam wbi? jeszcze 2-4 jaj. Podnosi walory smakowe, ale robi z potrawy troszk? "ci??sz?". Pozdrawiam ;)
 
leczo - krecik [14.05 20:23]
W?a?nie jestem w trakcie przy??dzania .Efekt swej pracy spróbuj? pó?niej , ale zapach i smak jest dobry. Stwierdzam ?e przyprawy s? ró?ne i ka?da zawiera sw? odr?bn? receptur? dlatego ka?da ma swój patent i inny smak.
 
Pyszne, ale z kabaczkiem/cukini? - sylviku [13.09 17:48]
Sposób przyrz?dzenia - rewelacyjny. Je?eli chodzi o sk?adniki to dla mnie nie ma lecza bez kabaczka lub cukinii. Robi?am leczo z tego przepisu, ale z kabaczkiem i cukini?. Wysz?o pyyyychaaaaaa. Polecam. ps. mi akurat dodatek keczupu nie przeszkadza
 
pyszne dodatki - agush [10.09 7:22]
a ja dodaje jeszcze zielon? fasolk? szparagow? i oprócz kie?basy równie? pokrojony w kostk?,podsma?ony w?dzony boczek - pyszniutkie !!!
 
leczo - Yanek [28.06 16:52]
Pierwszy raz slysze o dodawaniu do lecza maki. Tak jak w kabarecie OTTO do wszystkiego - zasmazka?
 
UWIELBIAM - MAGDA [07.07 16:36]
W MOIM LECZO PODSTAWA TO CUKINIA
 
uwaga! - kazka [24.01 12:35]
Najlepsze leczo jest na s?oninie w?dzonej. U nas pomidory zim? s? drogie a wi?c od biedy mo?na u?y? przecieru. Cz?owiek nie ?winia...;) Pozdrawiam
 
leczo - magda [18.07 12:55]
Uwazam, ze to bardzo dobry przepis i latwy to przygotowania:) Jutro ugotuje leczo na moje urodzinki:):)
 
leczo b pyszne - angelica [19.07 21:40]
Dzieki za przepis Joleczki. w?asnie gotuje wg. tego przypisu i wygl?da oraz pachnie znakomicie:)
 
Ha - Elwira [21.07 13:39]
A gdzie kabaczek,cukinia albo pieczarki. Mile widziane by?yby zio?a prowansalskie
 
polecam!! - Kati [14.02 19:07]
Witam, Troszk? zmodyfikowa?am ten przepis np. zamiast kie?basy da?am parówk?( bo to akurat mia?am w lodówce), wysz?o pyszne. Prosty przepis a danie wy?mienite, polecam do tego grzanki z bagietki z oliw?.
 
cukinia? - mimi [13.03 10:30]
Leczo (w?g. lecsó) potrawa w?gierska, rodzaj ragoût warzywnego z pomidorów i ?wie?ej papryki duszonych na smalcu z dodatkiem w?dzonej s?oniny i z podsma?on? na z?ocisty kolor cebul?, doprawionych papryk? w proszku. Tak przyrz?dzone leczo podaje si? na W?grzech albo jako dodatek do potraw mi?snych np. kotletów schabowych albo jako samodzieln? potraw?. W tym drugim przypadku dodaje si? cz?sto do niego w trakcie duszenia kie?bas? w ca?o?ci lub w plasterkach. Mo?na te? tu? przed ko?cem duszenia wmiesza? do leczo jajka, po jednym na osob?. Innym sposobem jest dodanie na pocz?tku duszenia ry?u, który gotuj?c si? zag?szcza potraw?. W Polsce leczo przyrz?dza si? cz?sto na oleju i z dodatkiem cukinii lub bak?a?anów, przez co zbli?a si? raczej do prowansalskiego ratatouille. Wniosek: cukienie dodaje sie w polsce!!
 
leczo mniam!!@$$$$$$$:))) - eska$;) [08.06 13:29]
te leczo jest przepyszne ..........swietny pomysl na te leczo ...pieknie,pieknie sama je zrobilam i wyszlo super poprostu mniammmmmmmmmmmmm dzieki za ten przepis ......popieram ze kostki rosolowe tylko z knorrrr
 
super!!!!!!!!!!! - Aniania [22.06 19:20]
w?a?nie zrobi?am to leczo,troszk? pozmienia?am bo doda?am cukinie a wyrzuci?am kie?base. I wysz?o mi przepyszne jarskie leczo!dziekuje serdecznie za ten przepis wszystko w nim pasuje,??cznie nawet z tym keczupm i kostkami knora;)
 
lesco - leany [20.07 8:23]
W w?gierskim leczo nie ma ?adnych kabaczków, bak?a?anów i tym podobnych. Tylko pomidory, papryka ?wie?a i suszona i cebula, wszystko duszone na smalcu, z dodatkiem w?dzonej s?oniny lub kie?basy.
 
leczo - paula [13.08 10:54]
ja robi? troszke inaczej sk?adniki cukinia 4 papryki dowolny kolor kie?basa przecier pomidorowy ?y?ka s?odkiej papryki 250 mil wody przepis cukinii? pokroi? na ma?e kawa?eczki papryke pokroi? kie?base na kawa?ki wsypa? ?y?k? s?odkiej papryki wla? 250 mil wody godowac przzez 10 min a potem wladc przecier pomidorowy 1,5 ?y?ki smacznego
 
Jaki ketchup!!! Jakie kostki roso?owe i woda!!!!! - kasiaoli [19.08 11:27]
ludzie!! Jaka woda, jaki ketchup, jakie kostki roso?owe, FUJ!!! Prawdziwe leczo to potrawa w?gierska sk?adaj?ca si? z pomidorów, papryki, cebuli, czosnku. Reszta to wariacje najcz??ciej "polskie" typu kabaczek, cukinia itp. Ja robi? wariacj? dodaj?c ogórka kiszonego, kie?bas? i boczek. Kabaczek wykluczony!
 
potrawa a'la leczo - Gabriela [08.09 9:47]
Od kiedy to do lewczo dolewa si? jakiejkolwiek wody i gdzie podzia?y si? pozosta?e sk?adniki, bo to co widzimy powy?ej, to tylko bulion paprykowo pomodorowo-ketchupowy z nut? cebuli :-)))). Nie dodawaj m?ki to nie b?dziesz potrzebowa? ?adnej wody!!!! I wzboga? sk?adniki.
 

Dodaj opinię o Leczo:

Imię lub pseudonim:
Temat:
Twoja opinia:
Twoja ocena:
1 2 3 4 5