Wasze przepisy: Leczo

Przepisy kulinarne
 szukaj
Twoja Reklama
Wasze przepisy
Dodaj przepis
Przyprawy
Owoce morza
Składniki żywieniowe
Witaminy i minerały
Diety
Słownik pojęć
Savoir Vivre
Kontakt
 polecane
telewizory led

Laptopy

Tablety

Smartfony
Ryby Drób Dziczyzna Pozostałe  

Leczo

Składniki:
  • 2 papryki czerwone (słodka)
  • 2 papryki zielone
  • 2 papryki żółte
  • 2 papryki białe
  • 4 średniej wielkości pomidory
  • 4 średniej wielkości cebule
  • 2 kostki rosołowe (drobiowe - koniecznie firmy Knorr ponieważ mają charakterystyczny smak)
  • 2 łyżki pikantnego dobrego keczupu
  • papryka ostra mielona,
  • papryka słodka mielona
  • chili, dobra podwędzana kiełbasa
  • 1 łyżka oleju lub oliwy do smażenia
  • 1-2 łyżki mąki pszennej
Sposób przygotowania:
  • Paprykę oczyścić i pokroić w cienkie paseczki, cebulę pokroić w \\\\\\\"talarki\\\\\\\", pomidory spażyć i obrać ze skórki - pokroić (dowolnie). Warzywa podzielić na trzy części.
  • Do garnka średniej wielkości wlać trochę wody (tak by zakryła dno) a następnie dodać jedną część warzyw. Dusić na wolnym ogniu aż będą miękkie.
  • Następnie dodać kolejną porcję warzyw i kostki rosołowe. Dobrze wymieszać i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu. Kiełbasę obrać ze skóry, pokroić w plasterki i obsmażyć na patelni z dodatkiem oliwy lub oleju. Usmażoną kiełbasę wraz z oliwą, na której się smażyła - i z ostatnią częścią warzyw - dodać do garnka. Dusić na wolnym odniu stale mieszając. Kiedy warzywa będą miękkie doprawić do smaku dodają paprykę słodką, ostrą i chili oraz keczup. Następnie rozrobić 2 łyżki mąki z wodą tak by nie powstały grudki i wlać na gotującą się potrawę stale mieszając. Pogotować jeszcze chwilę.
  • Podawać na ciepło ze świerzym białym pieczywem.
Uwagi:
 
Aby leczo wyszło dobre nalezy dodać mało wody. Warzywa dusić tak by pusciły sok. W efekcie potrawa jest zrobiona nie na wodzie lecz na soku z papryki i pomidorów.
Do potrawy najlepiej dodawać tylko - kostki rosołowe Knorr. Mają one specyficzny charakterystyczny i wyrazisty smak. Ta sama potrawa przygotowana na kostkach rosołowych innych form - za każdym razem będzie smakowała inaczej. Sprawdziłam to !
Tak samo jest z przyprawami np. papryka mielona. Polecam KAMIS. Te są zdecydowanie najlepsze. Przyprawa (nawet ta sama lub o takiej samej nazwie), ale kupiona z innej firmy - smakuje inaczej. Dla ciekawostki podam, że np. przyprawa Curry z firmy Kamis a z firmy Kotanyi - RÓŻNI SIĘ SKŁADEM. A to niestety ale zmienia smak potraw. Daltego każda potrawa przygotowywana w innym domu (nawet ta sama) smakuje inaczej. Ta sama prosta zasada dotyczty keczupu czy też koncentratów pomidorowych - tu zostawiam jenak dowolność. zachęcam do wypróbowania przepisu i życzę smacznego.
Przepis dodał(a): Joleczka
joleczka@gazeta.pl
Leczo

3.87074829932
Głosowało: 147 osób
Opinie o Leczo
leczo??? - ania [18.05 14:35]
a gdzie cukinia, kabaczek to tez sa glówne składniki lecza!!! Pozdrawiam
 
POPIERAM - TOM [07.07 16:55]
BRAKUJE TU KABACZKA. JEST TO BARDZO SMACZNE WARZYWKO POLECAM
 
!!!!!keczup ble!!!!!!! - paula [16.08 11:20]
kabaczek lub cukinia i bez keczupu!!!!!!!!!
 
swieży =) - alinak [10.09 18:53]
swierzy pisze się przez "ż", ale przepis jest niezły ;)
 
leczo - onebe [24.01 22:33]
naprawdę nie widziałam jeszcze jak żyje białej papryki, amoze za krótko żyję :-(
 
leczo - Iwcia [21.02 15:32]
ok przepis szybko i tanio!!
 
leczo - beti [06.05 20:25]
a gdzie mieso?
 
składniki - MrÓwka [24.05 11:20]
Hmmm....a co z cukinią, bo w domciu u mnie dajemy cebule, papryke (rózne rodzaje) - pomidory i cukinie :) A wszytsko "udusic" i przyprawic ... :)
 
smaczne leczo - sylwunia [09.06 18:36]
Witam:) moj przepis na leczo; kroje kielbaske w kostke potem smaze na zwyklym oleju nastepnie wyciagam i na tym samym oleju smaze papryke i ez wyciagam i pomidorki i tego juz niewyciagam nastepnie wkladam to wszystko razem zalewam koncentratem pomi. na koniec wystarcza przyprawy do smaku smacznego
 
leczo - alex22 [30.01 16:32]
prosto choc dlugo dzieki za nowy chwyt kuchenny ja jeszcze dodaje grzybow troszke do smaku
 
do grubej zochy - podpisANA [17.08 12:03]
ja również zdecydowanie wolę sos sojowy zamiast kostki rosołowej !!! raz - że wybornie smakuje, dwa - mniej konserwantów !!! pozdrawiam grubą zoche
 
leczo - aneta [21.12 12:52]
Ja zamiast wody i ketchupu daje pikantny sok pomidorowy a zamiast kielbasy parówki drobiowe z Konspolu- pycha!!
 
jedzenie - kamil [14.08 11:49]
bardzo dobre jedzonko palce lizzzzac
 
leczo - ev [20.03 19:03]
mysle ze przepis jest ok. kazdy doprawia dania do swojego gustu
 
nieprawda - nusia [24.03 14:23]
Uwielbiam gotować i zrobiłam leczo, było smaczne alenie zgadzam się co do papryki. Zdecydowanie najlepsząpaprykę na rynku ma firma Kotanyi.
 
leczo - aga [10.08 12:53]
Danie bardzo smaczne, właśnie zrobiłam, pyyyyyyyyycha. Tanio i smacznie.
 
leczo - Matys [07.07 16:14]
Zgadzam się z opinią Anety,ale moim zdaniem zatrzepywanie lecza jest zbędne. Ja dodaje jeszcze troszke do smaku sosu słodko kwaśneg TAO TAO normalnie pycha!!!!
 
liczo - halina [09.08 14:13]
jestem równiez za tym nie dodawać wody,ja dodaję więcej przypraw jak: paprykę słodką ,dużo zielonej natki,koper, estragon,toszeczkę mięty i czosnku.
 
Leczo - Ewa [11.08 16:07]
ja właśnie przygotowuję leczo w/g przepisu pachnie rewelacja mam nadzieję że tak samo smakuje:)przepis dość tani i szybki tylko też nie znalazłam białej papryki:)
 
Dobre - Szulamitka [12.08 19:16]
Leczo świetne, ja dodałam jeszcze cukinię i oprócz kiełbasy parówki.
 
Leczo - beata [23.07 14:04]
Zaraz będe je robić więc potem ocenię, mam nadzieję ze będzie dobre.
 
leczo na pewno pyszne ale... - aga [07.08 16:18]
spaRZyć a nie spażyć i świeŻym a nie świerzym:(
 
sosik - gruba zocha [02.08 20:58]
zamiast kostek knorra sos sojowy. moze troche nie ten obszar kulturowy, ale co tam :)))
 
leczko - miki [19.09 13:54]
przepis kompletny i ciekawy, wszystko ok tylko po co ta mąka... no i "świeże" pisze się przez ż
 
leczo bardzo dobre.. - ...xxx...pitrek [13.10 14:17]
leczo bardzo aromatycznie pachnie w kuchni jak i wcalym domu polecam papryke mielona z firmy(prymat) bardzo smaczne jedzenie POLECAM!!!
 
leczo jajeczka - pipi [14.10 15:19]
przepis bardzo smaczny,ja na koniec wrzucam jeszcze ugotowane i pokrojone jajeczka ,palce lizać.
 
Leczo - Nina [06.01 16:21]
Biala papryka jak z zawodu jestem kucharz tak jeszcze w zyciu nie widzialam bialej papryki,a jak dla mnie to nie jest leczo- hanba;((((
 
Polonisci !!!! - Corax79 [21.12 12:57]
Widzę ze rozpisuja sie tu polonisci , zwracajacy szczególna uwage na pisownie , laicy nie majacy zielonego pojecia o kuchni , zracy Mcdonalda i pieczone kurczaki z Tesco , podniecajac sie przy tym ich smakiem i aromatem , plastikowe kubki smakowe , wychowane na BIC MACU !!!!!!
 
leczo - asiek [07.08 10:53]
KONIECZNIE CUKINIA ZAMIAST KIEŁBASY MOZNA DODAĆ PARÓWKI JAK TEZ JEDNA CEBULĘ BIAŁA DRUDA CZERWONĄ!!!!!
 
leczo - shiva77 [13.12 17:59]
Całkiem łatwo się robi, mi wyszło! Dzięki za przepis. I rzeczywiście z chlebem najlepiej smakuje. Wyszedł taki gar że jedliśmy już z makaronem i ryżem i jeszcze spróbujemy z kaszą.
 
Kryptoreklama - Mistrz patelni [30.07 15:11]
przepraszam to jest przepis czy kryptoreklama firmy Kamis !!! :P
 
eksperyment ;) - werona [25.02 13:46]
mój chłopak poprosił mnie o pyszną kolacje.Pomyślałam ze to dobra okazja przetestować ten przepis;) nie zapomnę jednak o kabaczku jak radziła Ania(pozdrawiam)ocena będzie później.
 
leczo - adzio [09.05 15:59]
a gdzie cukinie kabaczek ketchap slodki
 
Jeszcze jeden składnik - Qb [09.05 16:20]
Polecam wbić jeszcze 2-4 jaj. Podnosi walory smakowe, ale robi z potrawy troszkę "cięższą". Pozdrawiam ;)
 
leczo - krecik [14.05 22:23]
Właśnie jestem w trakcie przyżądzania .Efekt swej pracy spróbuję później , ale zapach i smak jest dobry. Stwierdzam że przyprawy są różne i każda zawiera swą odrębną recepturę dlatego każda ma swój patent i inny smak.
 
Pyszne, ale z kabaczkiem/cukinią - sylviku [13.09 19:48]
Sposób przyrządzenia - rewelacyjny. Jeżeli chodzi o składniki to dla mnie nie ma lecza bez kabaczka lub cukinii. Robiłam leczo z tego przepisu, ale z kabaczkiem i cukinią. Wyszło pyyyychaaaaaa. Polecam. ps. mi akurat dodatek keczupu nie przeszkadza
 
pyszne dodatki - agush [10.09 9:22]
a ja dodaje jeszcze zieloną fasolkę szparagową i oprócz kiełbasy również pokrojony w kostkę,podsmażony wędzony boczek - pyszniutkie !!!
 
leczo - Yanek [28.06 18:52]
Pierwszy raz slysze o dodawaniu do lecza maki. Tak jak w kabarecie OTTO do wszystkiego - zasmazka?
 
UWIELBIAM - MAGDA [07.07 18:36]
W MOIM LECZO PODSTAWA TO CUKINIA
 
uwaga! - kazka [24.01 13:35]
Najlepsze leczo jest na słoninie wędzonej. U nas pomidory zimą są drogie a więc od biedy można użyć przecieru. Człowiek nie świnia...;) Pozdrawiam
 
leczo - magda [18.07 14:55]
Uwazam, ze to bardzo dobry przepis i latwy to przygotowania:) Jutro ugotuje leczo na moje urodzinki:):)
 
leczo b pyszne - angelica [19.07 23:40]
Dzieki za przepis Joleczki. własnie gotuje wg. tego przypisu i wygląda oraz pachnie znakomicie:)
 
Ha - Elwira [21.07 15:39]
A gdzie kabaczek,cukinia albo pieczarki. Mile widziane byłyby zioła prowansalskie
 
polecam!! - Kati [14.02 20:07]
Witam, Troszkę zmodyfikowałam ten przepis np. zamiast kiełbasy dałam parówkę( bo to akurat miałam w lodówce), wyszło pyszne. Prosty przepis a danie wyśmienite, polecam do tego grzanki z bagietki z oliwą.
 
cukinia? - mimi [13.03 11:30]
Leczo (węg. lecsó) potrawa węgierska, rodzaj ragoût warzywnego z pomidorów i świeżej papryki duszonych na smalcu z dodatkiem wędzonej słoniny i z podsmażoną na złocisty kolor cebulą, doprawionych papryką w proszku. Tak przyrządzone leczo podaje się na Węgrzech albo jako dodatek do potraw mięsnych np. kotletów schabowych albo jako samodzielną potrawę. W tym drugim przypadku dodaje się często do niego w trakcie duszenia kiełbasę w całości lub w plasterkach. Można też tuż przed końcem duszenia wmieszać do leczo jajka, po jednym na osobę. Innym sposobem jest dodanie na początku duszenia ryżu, który gotując się zagęszcza potrawę. W Polsce leczo przyrządza się często na oleju i z dodatkiem cukinii lub bakłażanów, przez co zbliża się raczej do prowansalskiego ratatouille. Wniosek: cukienie dodaje sie w polsce!!
 
leczo mniam!!@$$$$$$$:))) - eska$;) [08.06 15:29]
te leczo jest przepyszne ..........swietny pomysl na te leczo ...pieknie,pieknie sama je zrobilam i wyszlo super poprostu mniammmmmmmmmmmmm dzieki za ten przepis ......popieram ze kostki rosolowe tylko z knorrrr
 
super!!!!!!!!!!! - Aniania [22.06 21:20]
właśnie zrobiłam to leczo,troszkę pozmieniaŁam bo dodałam cukinie a wyrzuciłam kiełbase. I wyszło mi przepyszne jarskie leczo!dziekuje serdecznie za ten przepis wszystko w nim pasuje,łącznie nawet z tym keczupm i kostkami knora;)
 
lesco - leany [20.07 10:23]
W węgierskim leczo nie ma żadnych kabaczków, bakłażanów i tym podobnych. Tylko pomidory, papryka świeża i suszona i cebula, wszystko duszone na smalcu, z dodatkiem wędzonej słoniny lub kiełbasy.
 
leczo - paula [13.08 12:54]
ja robię troszke inaczej składniki cukinia 4 papryki dowolny kolor kiełbasa przecier pomidorowy łyżka słodkiej papryki 250 mil wody przepis cukiniię pokroić na małe kawałeczki papryke pokroić kiełbase na kawałki wsypać łyżkę słodkiej papryki wlać 250 mil wody godowac przzez 10 min a potem wladc przecier pomidorowy 1,5 łyżki smacznego
 
Jaki ketchup!!! Jakie kostki rosołowe i woda!!!!! - kasiaoli [19.08 13:27]
ludzie!! Jaka woda, jaki ketchup, jakie kostki rosołowe, FUJ!!! Prawdziwe leczo to potrawa węgierska składająca się z pomidorów, papryki, cebuli, czosnku. Reszta to wariacje najczęściej "polskie" typu kabaczek, cukinia itp. Ja robię wariację dodając ogórka kiszonego, kiełbasę i boczek. Kabaczek wykluczony!
 
potrawa a'la leczo - Gabriela [08.09 11:47]
Od kiedy to do lewczo dolewa się jakiejkolwiek wody i gdzie podziały się pozostałe składniki, bo to co widzimy powyżej, to tylko bulion paprykowo pomodorowo-ketchupowy z nutą cebuli :-)))). Nie dodawaj mąki to nie będziesz potrzebować żadnej wody!!!! I wzbogać składniki.
 

Dodaj opinię o Leczo:

Imię lub pseudonim:
Temat:
Twoja opinia:
Twoja ocena:
1 2 3 4 5